Stránky

piatok 24. mája 2013

MAXIMUM SVALOV a MINIMUM TUKU: 8. časť (Proporcie svalov)

Častým neúspechom k dosiahnutiu vrcholu je nerovnomerné proporcie tela. Nastáva to vtedy, keď symetria tela je narušená zlým tréningom, zranením alebo starnutím. Niektoré časti tela jednoducho môžu rásť inak ako iné. Ak bude jedinec pokračovať v zlom tréningu tak silné časti tela budú ešte viac silnejšie ale naopak slabé časti tela budú ešte viac slabšie.


Zmena svalových proporcií

Bohužiaľ tento problém je často prehliadnutý. Takzvaný „veľko-hruďový“ chlapi často vykonávajú niekoľko sérií tlakov na lavičke a pritom úplne zanedbávajú nohy. Potom je tu ešte skupinka „dvoj-dimenzionálnych“ ľudí, ktorí cvičia iba tie časti tela, ktoré si vidia v zrkadle. Títo ľudia často majú veľkú hruď a biceps, pričom chrbát a zadok plochý. Ich tréningový plán trpí nedostatkom vyťaženia deformovaných svalov a tým si telo nevytvára svaly tam, kde chýbajú. Nesprávna symetria svalov sa zdá byť ako kliatba. Existuje nejaká metóda, ktorá to dokáže zvrátiť. Áno je, ale môže to ísť proti všetkému čo ste kedy počuli alebo čítali.

Zisk svalov a strata svalov

Zisk svalov je proces, keď svaly prijmú viac bielkovín ako stratia. Bielkoviny sú potrebné aj na niektoré dôležité metabolické funkcie ako produkcia enzýmov a hormónov. Ako úložisko bielkovín výborne slúžia kostrové svaly. Samotný zisk svalov záleží na dvoch procesoch. Prvý je podporiť zisk bielkovín do svalov a druhý je potlačiť stratu svalov. Všetko čo pomáha k potlačeniu stratu svalov efektívne podporuje rast svalov. Tento fakt je často prehliadnutý.
Sacharidy sú zvyčajne považované výživovými poradcami a fitnes trénermi za zlé. Ale inzulín popri iných jeho funkcií je anti-katabolický hormón, čo znamená, že potlačuje svalovú „haváriu“. Preto je dôležité začleniť do jedla po cvičení bielkoviny aj sacharidy. Ďalší faktor, ktorý potláča stratu svalov je aminokyselina BCAA (branch-chain amino acids). Práve aminokyselina leucín, ktorá sa nachádza v BCAA, má výrazný potláčajúci efekt pri degradácií bielkovín do svalov.  

Telo si proporcie zmení aj samo

Väčšia časť bielkovinovej syntézy má základ z vnútorných zdrojov a nie zo zdrojov stravy. To naznačuje, že zisk svalov je proces recyklácie, kde telo premieňa endogénne (vnútorné) bielkoviny do nových svalových vlákien. Čiže telo dokáže meniť proporcie tak, že presúva bielkoviny z jednej časti tela to druhej. Za podmienok, keď je telo vystavené intenzívnej fyzickej záťaži a nízkemu príjmu bielkovín, telo sa premiestňuje bielkoviny z menej aktívnych svalov na viac aktívne svaly a tým vytvára nové proporcie tela.
Ako toto všetko docieliť? Za prvé je potrebné svoje tréningu zacieliť na svalovú skupinu, ktorú chceme zlepšiť a minimalizovať cviky na svaly, ktoré máme veľké. Za druhé, striedanie dní nízkeho príjmu bielkovín a dní stredného príjmu bielkovín. Táto metóda spúšťa recyklovací proces, ktorý upravuje proporcie tela.

Výživa svalov

„Okamžitý nárast svalov“. Tak znie motto nejedného predajcu výživových doplnkov. Tieto spoločnosti využívajú ochotu ľudí uveriť neuveriteľnému. Väčšina ponúkaných proteínov je zabalená vo veľmi podobných vrecúškach ako aj granule pre psov. Jediný rozdiel je v tom, že tie granule sú zvyčajne nutrične viac výživné. Skúste dať psovi alebo mačke proteínový shake. Zbadáte, že sa toho ani nedotkne, lebo zvieratá neznášajú silný chemický zápach, umelé prísady a sladidlá. Výživa svalov musí pochádzať z chemicky čistých a minimálne upravovaných zdrojov.
Princíp výživy svalov je kompletná výživa v dostatočnom množstve. Inak povedané, musí obsahovať všetky potrebné druhy výživy – vitamíny, minerály, antioxidanty, esenciálne mastné kyseliny, sacharidy, tuky a vlákninu. Akou výživou a kedy treba jesť po cvičení sa dočítate v ďalšom článku.  


Články:
12 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10



Maximum Muscle Minimum Fat - Ori Hofmekler môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie