Stránky

streda 22. mája 2013

MAXIMUM SVALOV a MINIMUM TUKU: 6. časť (Anabolický cyklus)

Skúsený a profesionálny športovci vedia, že získanie sily a svalovej hmoty netrvá krátky čas, zatiaľ čo spaľovanie tukov je proces, ktorý môže byť inicializovaný okamžite pomocou správnej stravy a cvičenia. Ako teda zefektívniť nárast svalov? Veľkú úlohu zohráva čas. Potrebný čas na cvičenie a hlavne odpočinku. Aké sú teda podmienky pre správny a efektívny nárast svalov?

Správne načasovanie

Anabolický proces pozostáva z dvoch etáp. Prvá etapa je stimulácia rastu a druhá je finalizácia rastu. V druhej etape sa realizuje samotné naberanie svalovej hmoty, ktoré dochádza pod tromi podmienkami:

1. Hormóny: vyvolanie aktivity hormónov (steroidy, rastový hormón, inzulín).
2. Výživa: kompletná a dostatočná výživa, ktorá zahrňuje všetky potrebné bielkoviny, mastné kyseliny,             vitamíny, minerály a antioxidanty.
3. Energia: je potrebná na regeneráciu a budovanie svalových vlákien.

Ak je narušená nejaká podmienka, rast bude výrazne ovplyvnený a potrvá oveľa dlhšie alebo vôbec nedôjde k nárastu svalov. Potrebný čas na vyvolanie aktivity rôznych hormónov je rôzny a určuje dobu rastu. Rýchly účinok na telo majú hormóny ako inzulín, rastový hormón a dlhotrvajúci účinok majú steroidné hormóny.
Tak teda pre zhrnutie, rýchle hormóny majú okamžitý a krátky efekt na telo, ktorý môže trvať od pár sekúnd cez minúty až niekoľko hodín. Hladovaním a cvičením môže byť ich časový účinok predĺžený. Steroidné hormóny majú oneskorený účinok, ktorý trvá hodiny alebo až dni.



Anabolický cyklus

Účinok rýchlych hormónov je rýchly, trvá krátko a je takisto aj krehký. Dlhší účinok steroidných hormónov závisí práve od rýchlych hormónov. Preto ľudia často zlyhávajú pri prvej rýchlej fázy anabolického cyklu. Táto úvodná etapa je dosť nestabilná a môže byť ukončená hneď ako aj začne.
Fyzicky vyťažený ľudia, ktorý nemajú zaužívane správne stravovacie návyky a majú aj nesprávne rutiny cvičenia, kde im často chýba intenzita a komplexnosť, strácajú možnosť vytvorenia stimulácie rastu. Výsledok je taký, že nedosiahnu druhú etapu anabolického cyklu a zlyhajú pri snahe získať silu a svaly, ktoré požadujú. Existuje aj cesta ako obísť prvú etapu. Anabolické lieky vytvárajú skratku cez prvú fázu anabolického cyklu. Avšak každá skratka má nejakú cenu. V tomto prípade je to znemožnenie produkcie vlastných hormónov telom a samozrejme má to aj iné ničivé účinky.
Majú vplyv na krvný tlak, pečeň,  aromatizáciu (priveľa estrogénu v tele) a vedľajšie účinky ako strata vlasov, akné, rakovina, rast vnútorných orgánov (abnormálny rast srdca, predsa aj to je len sval).  Dodržiavanie anabolického cyklu bez skratiek je pomalší proces ale určite oveľa viac efektívny.

Odpočinok a relax

Nadmerné vyťaženie hormónov bez dostatočného odpočinku môže viesť k vyčerpaniu všetkých dostupných hormonálnych rezerv. Nedostatok hormónov v tele má potom negatívny dopad. Preto je potrebné dodržiavať dostatočný odpočinok a relax po cvičení. Cvičenie aktivuje prvú fázu anabolického cyklu a odpočinok so správnou výživou ukončuje tento cyklus. Ako som už spomínal v predchádzajúcom článku, jedna z najdôležitejších vecí, ktorá ovplyvňuje anabolický proces je spánok. Práve počas hlbokého spánku dosahuje rastový hormón maximum.

Maximalizácia anabolického cyklu

Druhá fáza sa dá maximalizovať jedine s dostatočným odpočinkom, spánkom a správnou výživou. Maximalizovanie prvej fázy je možné pomocou hladovky a cvičenia. Ďalší možný spôsob je minimalizovať príjem sacharidov počas dňa. Časté prijímanie sacharidov spôsobuje odolnosť inzulínu, znamená to toľko, že inzulínové receptory sa stávajú menej efektívne k hromadeniu energie zo sacharidov. Inzulín má dôležitý prínos pre druhú fázu anabolického cyklu, lebo spolu s rastovým hormónom finalizujú anabolický efekt. Preto po odcvičení je potrebné prijať sacharidy s nízkym glykemickým indexom.

Články:
12 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10


Maximum Muscle Minimum Fat - Ori Hofmekler môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie