Stránky

štvrtok 16. mája 2013

MAXIMUM SVALOV a MINIMUM TUKU: 2. časť (Hladovka a Prejedanie)

Ako som na konci prvej časti spomenul o hladovke, prejedaní spojené s cvičením, táto časť bude zameraná práve na tieto veci. Hladovka (pôst), prejedanie a cvičenie nútia telo aktivovať v tele anabolický proces, v ktorom sa telo buduje, opravuje, omladzuje a celkovo sa zlepšuje. Počas hladovky a cvičenia sa v tele spúšťa anabolický proces, ktorý „opravuje“  a má na starosti rast svalových vlákien po dodaní potrebných živín, všetko sa to vykonáva keď telo odpočíva. Cykly hladovky a prejedania môžu trvať od jedného dňa za týždeň alebo aj sedem dní za týždeň.

Hladovka (pôst)

Hladovka by mala trvať do tých 20 hodín a po nej má nasledovať 4 hodinová výživa z hlavného jedla. Počas hladovky sa konzumuje menej kalórii ako je telo zvyknuté, čo vyvolá negatívnu energetickú nerovnováhu. Hladovka je relatívny pojem, lebo pre niekoho môže znamenať aj prejedanie podľa toho ako má nastavené telo na príjem kalórií. Maximálny efekt hladovky je docielený, keď je regulované množstvo jedla a dĺžka trvania hladovky podľa špecifických potrieb. Pre fyzicky aktívnych jednotlivcov je dôležité aby počas hladovky zahrnuli malé zotavujúce jedlá po odcvičení. Potom nastáva veľký anabolický potenciál na maximálnu využitie proteínov pre svaly.

Takže ak plánujete aplikovať hladovku do tvojho plánu, je to jednoduché. Počas dňa zjedzte iba jedno hlavné jedlo, najlepšie večer. Použite radšej svoje inštinkty ako počítať hodiny a kalórie. Pre tých, ktorí plánujú hladovku na dlhšie obdobie ako jeden deň, tak treba dosiahnuť negatívnu energetickú nerovnováhu, pri ktorej je viac energie využitej ako prijatej. Avšak, chronická hladovka môže viesť k metabolickému kolapsu, takže dodržujte fázy hladovky s fázami prejedania. V každom prípade je veľmi dôležité aby telo dostala za deň všetky potrebnú výživu, ako sú esenciálne živiny a dostatok bielkovín, aby sa vyhlo strate svalov a celkovému metabolickému pádu.

Využitie prázdneho žalúdka

Najlepšie sa využije práve cvičením. Je to najlepší spôsob na maximalizovanie anabolického stavu, počas ktorého je telo nútené aj spaľovať tuk a obmedziť ďalší nárast tuku. Ako už bolo spomenuté, výhodou cvičenia na prázdny žalúdok je následné doplnenie všetkých potrebných živín potrebných na regeneráciu a rast svalov.

Čo jesť počas fázy hladovania?

Pre aktivovanie rastového potenciálu , hladovka znamená minimalizovať konzumáciu jedla hlavne na nízko glykemické produkty (glykemický index vyjadruje, ako rýchlo sa dvihne hladina cukru v krvi po konzumácií jedla) ako ovocie a zelenina alebo ich šťavy, takisto dodávanie malého množstva proteínov cez jogurt, praženica, varené vajcia alebo čistý nízko glykemický proteínový nápoj. Počas pôstu môžete piť kávu, čaj alebo aj nesladenú horúcu čokoládu. V žiadnom prípade počas tejto fázy neprijímať žiadne sacharidy alebo cukry. Pre lepšiu efektívnosť, fáza pôstu by mala trvať od prebudenia až po večerné jedlo.
                                 

Prejedanie

Takisto ako aj hladovka, tak aj prejedanie je relatívny pojem. Ak niekto považuje niečo ako prejedanie, iný to považuje za normálne. Čo to naozaj znamená je príjem jedla viac ako obyčajne. Bez ohľadu na to koľko toho zjete, vždy si treba vyberať jedlá z každej skupiny. To znamená aby obsahovali bielkoviny, tuky a sacharidy. Začať treba s bielkovinami, ktoré telo potrebuje najviac a potom pridať energetické jedlá ako sú sacharidy a tuky. Jesť treba jedlá, ktoré kompletne zásobujú telo bielkovinami ako sú vajcia, ryby, mliečne výrobky, mäso alebo vegetariánsku stravu ako rôzne druhy zŕn a semiačok na doplnenie všetkými potrebnými esenciálnymi kyselinami.

Zahrňte do svojho denného režimu esenciálne oleje ako je ľanový, konopný alebo rybí olej, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Oleje obsahujúce omega-6 netreba dodatočne dopĺňať, pretože sa bežne nachádzajú v jedle, ktoré konzumujeme. Omega-3 často chýbajú a musia byť doplňované cez iné zdroje. Esenciálne mastné kyseliny sú dôležité pre všetky životné funkcie, vývoj mozgu, vznik bunkových membrán a hormonálnu syntézu. Periodické prejedanie signalizuje telu aby sa zrýchlil metabolizmus a tým aj zároveň spaľovanie nadbytočných kalórií. Po určitom čase, striedanie cyklov hladovky a prejedania nakopne metabolizmus tak, že môžete jesť viac a ešte viac zrýchliť výživu svalov bez obáv pribratia tuku. 



Články:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10


Maximum Muscle Minimum Fat - Ori Hofmekler môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie