Stránky

štvrtok 23. mája 2013

MAXIMUM SVALOV a MINIMUM TUKU: 7. časť (Svaly)

Budovanie svalov vyžaduje isté zručnosti, disciplínu, skúsenosti, určite aj znalosti a zdravú posadnutosť. Prečo práve zdravá posadnutosť? Niektorí sú posadnutý aj veľmi a myslia si, že čím ich tréning trvá dlhšie a viac sa „zničia“ tak naberú viac svalov. Opak je však pravdou. V ich údiv strácajú svalovú hmotu. Prečo tomu tak je a ako vyžmýkať zo svalov maximum sily?


Veľkosť a Výkon

Veľkosť svalov je len jeden z mnohých faktorov, ktorý ovplyvňuje výkon svalov. Veľké, ťažké svaly v skutočnosti ovplyvňujú výkon, vytrvalosť a rýchlosť. Tvorba svalov je súčasť mechanizmu prežitia, ktoré pomáha ľuďom získať potrebnú silu. Telo kvôli prežitiu buduje svaly alebo aj znižuje množstvo svalov.
Výkon je pojem, ktorý sa často zamieňa so slovom sila. Zatiaľ čo obdivujeme silu a veľkosť, zabúdame že veľkosť svalov má obmedzený vzťah s výkonom svalov. Výkon je celkový sumár všetkých výkonnostných možností, zahrňujúce silu, rýchlosť, frekvencia, vytrvalosť a pružnosť. Inak povedané, výkon svalov je definovaný rovnováhou všetkých týchto zložiek:

Sila – odolnosť voči veľkej záťaži
Frekvencia – explozívny účinok
Rýchlosť – rytmus pohybov
Vytrvalosť – odolnosť voči únave
Pružnosť -  odolnosť voči roztrhnutiu a poraneniu svalov

Všetky tieto faktory ovplyvňujú výkon svalov. Môžete mi však oponovať, že predsa rýchlosť je znepriatelená so silou a sila je znepriatelená s výdržou. Pravidlá prežitia pre každého jedinca diktujú priority, ktoré sú rôzne. Niekomu stačí byť rýchly a ľahký aby dokázal prežiť. Preto nepotrebuje veľké svaly, ale potrebuje viac rýchlosti a frekvencie – napr. boxeri  v ľahkej váhe alebo gymnasti.

Rýchle a pomalé svaly

Svalové vlákna sú klasifikované na rýchle a pomalé. Rýchle vlákna generujú viac sily, frekvencie a rýchlosti. Svaly, ktoré sú prevažne zložené z rýchlych svalových vlákien sú silnejšie a rýchlejšie ako svaly zložené z pomalých svalových vlákien. Čo je však najviac dôležité, rýchle svalové vlákna sú schopné zisku viac svalovej hmoty. Pre tento dôvod sa kulturisti zaujímajú o zlepšovanie svalov s vysokým podielom rýchlych svalových vlákien. S ohľadom na tieto všetky výhody sa nám môže zdať, že rýchle svaly sú pre nás dôležitejšie ako pomalé. S biologického pohľadu, pomalé vlákna môžu potenciálne predstihnúť rýchle vlákna viacerými spôsobmi:

- sú odolnejšie voči únave,
- lepšie využívajú energiu z tukov,
- sú viac elastické a odolnejšie voči natiahnutiu alebo pretrhnutiu,
- zvyšovanie pomalých vlákien sa zlepšuje prekrvovanie, cirkulácia krvi a aj okysličovanie.

Jeden aj druhý typ svalových vlákien sú veľmi dôležité. Ako tieto vlákna ovplyvňujú výkon? Tréning zameraný na rýchlosť je zameraný na rýchle svalové vlákna, ale takisto aj silový tréning. Väčšina tréningov dnešnej doby sa špecializujú na silu alebo rýchlosť alebo vytrvalosť. Je teda možné trénovať tak aby sme dosiahli všetky výkonové zložky naraz so získaním sily, rýchlosti, frekvencie a vytrvalosti?

Super svaly

Dá sa dosiahnuť víťazná situácia, kde získame silu aj vytrvalosť? Super svalové vlákna sú zaradené do skupiny rýchlych vlákien hoci majú lepšiu vytrvalosť ako pomalý vlákna. Využitie super vlákien u priemerného človeka je zanedbateľné. Dnešné tréningové metódy nepodporujú vývoj týchto vlákien. K budovaniu super rýchlych vlákien je potrební upraviť tréningový plán zahrňujúci špeciálne cvičenia, ktoré zahrňujú silu, rýchlosť, frekvenciu a vytrvalosť naraz. Napríklad supersérie, ktoré budú obsahovať intervaly šprintov, kliky, zhyby a boxovanie do vreca, pri tom treba minimalizovať pauzy medzi intervalmi. Tieto tréningy sú extrémne náročné a rýchlo môže nastať pretrénovanie (čo je neželané), takže dodržať krátke cvičenie. Na začiatok stačí začleniť tento tréning jeden krát za týždeň. Na koniec je dôležitá správna a dostatočná výživa, ktorá obsahuje bielkoviny, zdravé tuky ale aj pomalé sacharidy, ktoré maximalizujú rastový potenciál. 

Články:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10


Maximum Muscle Minimum Fat - Ori Hofmekler môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie