Stránky

streda 15. mája 2013

MAXIMUM SVALOV a MINIMUM TUKU: 1. časť (Úvod)

Nedávno som dočítal knihu od Oriho Hofmeklera: Maximum Muscle Minimimum Fat (link na knihu na konci článku). Je to zaujímavá kniha, ale je tam dosť odborných výrazov . Na svoje si v nej prídu skôr medici, lebo je tam do detailov vysvetlené ako telo premieňa energiu, funkcia enzýmov, hormónov a fungovanie celého metabolizmu. Predsa mi táto kniha dalo množstvo užitočných informácií a pokúsim sa s vami o nich podeliť (do veľkých detailov ako to rozoberá kniha nepôjdem, tak kľudne môžete pokračovať čítať). Informácií bude viacej tak preto som sa rozhodol, že články rozdelím na viac častí.


Predslov

Už v minulosti si ľudia kultúrou idealizovali svalnaté telo, predstaviteľmi sú napríklad Michelangelo a Leonardo da Vinci. Títo dvaja umelci sa pokúšali definovať ideálne proporcie cez maľby a sochy. Avšak dosiahnutie pevného a svalnatého tela a takisto a fyzickej sile začali už v starovekí Gréci alebo Rimania, aby ochránili svoje rodiny, dobíjali územia a podmaňovali si ľudí.
V dnešnej dobe však chcú pevne a štíhlo vyzerať nielen muži ale aj ženy. Prečo tomu je tak, keď sa už dnes nemusíme báť o svoj život ako v minulosti. Najčastejšie odpovede sú na túto otázku sú:
     - atraktívnosť,
     - zdravie,
     - získanie obdivu.
Väčšina ľudí chce získať svaly a stratiť tuk primárne kvôli tomu aby vyzerali dobre. Výzor je u nich na prvom mieste, až potom oceňujú aj výkon či zdravie. Nič na tom nie je zlé, ale veľké svaly nemusia znamenať  maximálnu silu a štíhle telo nie je vždy dôkaz zdravia, predovšetkým u žien. Aj napriek diétam a cvičeniu viac ako dakedy, ľudia stále priberajú viac a sú viac chorí.

Zapnutie anabolického prepínača

Dá sa zapnúť anabolický prepínač len tak jednoducho ako prepínač na svetlo? Odpoveď je jednoduchá a krátka. Áno! Zapnutie anabolizmu stimuluje rast svalov. V spoločnosti je veľký zmätok ohľadne anabolizmu a katabolizmu. Väšina je v domnení, že anabolické znamená dobré a katabolické je to zlé.

Anabolizmus a katabolizmus

V biologickom ponímaní je život definovaný metabolismom, ktorý premieňa hmotu na energiu a energiu na hmotu. Telo  je naprogramované aby sa obnovovalo každú minútu života. Proces, v ktorom sa materiál buduje sa volá anabolizmus a proces, v ktorom sa materiál ničí a telo sa ho zbavuje sa volá katabolizmus. Medzi anabolizmom a katabolizmom musí existovať rovnováha, ktorá reguluje telesný tuk, svalovú hmotu, rýchlosť starnutia a zdravie. V tele existuje aj istá negatívna spätná väzba, ktorá zabezpečuje životné funkcie ako regulácia cukru v krvi, stabilizácia krvného tlaku, príjem a spracovanie živín a stimulácia hormonálnej syntézy. Negatívna spätná väzba ovplyvňuje aj metabolizmus, kde
     - anabolizmus je stimulovaný aktivitou katabolizmu,
     - katabolizmus je stimulovaný aktivitou anabolizmu.

Ako príklad je odporové cvičenie, ktoré ja katabolickou aktivitou lebo sa trhajú svalové vlákna. Táto katabolická aktivita spúšťa anabolický proces, ktorý opraví a vybuduje odolnejšie a pevnejšie svaly, ktoré zvládnu väčšiu záťaž. Preto nováčikovia, ktorí začnú cvičiť s váhami získajú na začiatku väčší nárast svalov a sily ako neskôr. Čo však môže nastať je stagnácia, keď svaly už nedokážu získať väčšiu silu. Ako sa dá teda prekonať stagnáciu?

Dosiahnutie maximálneho rastového potenciálu

Aby sa dosiahol maximálny rast, je treba aktivovať hormóny, ktoré stimulujú rast. Hormonálna stimulácia je práve ten spínač, ktorý zapne anabolický proces. Pôst alebo hladovka vysielajú signál o hlade, ktorý je spracovaný ako katabolický. Kompenzácia kvôli nedostatku jedla spúšťa telo anabolickú aktivitu, ktorá zvyšuje príjem bielkovín a ostatných živín z minimálnej dávky jedla. Držanie hladovky však musí byť plne pod kontrolou a dĺžka hladovky nikdy nesmie prekročiť 24 hodín. Viac o hladovke, prejedaní a cvičení v týchto fázach sa dočítate v druhej časti.

Články:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10


Maximum Muscle Minimum Fat - Ori Hofmekler môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie