Často krát keď som v obchode mi zastáva rozum nad plnými košíkmi "potravín(?)". Občas sa v tom zhluku zablysne aj niečo naozaj zdravé (no stáva sa no veľmi zriedka). Ľudia sa radšej držia kvantity ako kvality. No čo ma najviac dokáže zamraziť je to keď vidím v regáloch ževraj "maslové nátierky" alebo rovno margarín (a jemu podobné šialenstvá). Dúfam, že týmto článkom vás presvedčím prečo sa takýmto tukom máme vyvarovať a k takým regálom sa radšej nepribližovať (ak už tak konáte, aj tak pokračujte v čítaní).
Prečo je maslo lepšie
Vitamíny
Maslo je bohatým zdrojom ľahko vstrebávajúceho vitamínu A, ktorý je potrebný pre širokú škálu
funkcií. Od udržania dobrého zraku až po zachovanie endokrinného systému v čo najlepšej forme.
Maslo tiež obsahuje všetky ostatné vitamíny rozpustné v tukoch (D, E a K2), ktoré často chýbajú v
modernej strave.
Minerály
Maslo je bohaté na dôležité minerály, vrátane mangánu, chrómu, zinku, medi a selénu (silný
antioxidant). Maslo obsahuje viac selénu na gram než pšeničné klíčky alebo sleď. Maslo je tiež
výborným zdrojom jódu.
Mastné kyseliny
Maslo obsahuje značné množstvo mastných kyselín (MK) s krátkym a stredne dlhým reťazcom, ktoré
podporujú funkciu imunitného systému, zvýšenie metabolizmu a majú antimikrobiálne vlastnosti, to
znamená, že bojujú proti patogénnym mikroorganizmom v črevnom trakte. Maslo tiež poskytuje dokonalú rovnováhu omega-3 a omega-6 MK. Kyselina arachidonová v masle je dôležitá pre funkciu mozgu a zdravie pokožky.
Konjugovaná kyselina linolová (KKL)
Ak je maslo 100% domáce (kravičky sa pasú na zelenej tráve), maslo vtedy obsahuje vysoké množstvo
konjugovanej kyseliny linolovej (KKL). Je to zlúčenina, ktorá poskytuje vynikajúcu ochranu proti
rakovine a tiež pomáha vášmu telu budovať svalovú hmotu než ukladanie tuku.
Cholesterol
Cez všetky mylné informácie, ktoré ste počuli, cholesterol je potrebný na zdravé črevá, posilňuje mozog
a rozvíja nervový systém u mladých.
"Wulzen faktor"
Hormón, ktorý zabraňuje vznik artritídy a stuhnutosť kĺbov, zabezpečuje aby sa vápnik v tele uložil
do kostí a nie do kĺbov a ďalších tkanív. "Wulzen faktor" je zničený pasterizáciou a preto je
prítomný iba v surovom masle a smotane.
Maslo a vaše zdravie. Je maslo naozaj zdravé ?
Choroba srdca
Maslo obsahuje veľa živín, ktoré chránia organizmus pred ochorením srdca, vrátane vitamínov A, D,
K2, a E, lecitín, jód a selén. Prieskum "Medical Research Council" ukázal, že ľudia, ktorí jedia
maslo dosahujú polovičné riziko vzniku srdcových chorôb ako tí, ktorí konzumujú margarín (Nutrition
Week 3/22/91).
Rakovina
Mastné kyseliny s krátkym a stredne dlhým reťazcom v masle majú silné protinádorové účinky.
Konjugovaná kyselina linolová (KKL) v masle pochádzajúca od kráv kŕmených trávou poskytuje
vynikajúcu ochranu proti rakovine.
Artritída
"Wulzen faktor" v surovom masle a tiež Vitamín K2, poskytuje ochranu proti kalcifikácii kĺbov,
artérioskleróze (zvápenatenie ciev) a šedému zákalu.
Osteoporóza
Vitamíny A, D a K2 v masle sú nevyhnutné pre správne vstrebávanie vápnika a fosforu, a tým sú
nevyhnutné pre silné kosti a zuby.
Štítna žľaza
Maslo je dobrým zdrojom jódu vo vysoko vstrebateľnej forme. Konzúmácia masla zabraňuje zväčšeniu
štítnej žľazy hlavne v horských oblastiach, kde nie sú k dispozícií morské plody. Okrem toho, vitamín
A v masle je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy.
Trávenie
Glykosfingolipidy v masle chránia organizmus proti zažívacím infekciíam, najmä u veľmi mladých a starších ľudí.
Rast a vývoj
Mnoho zložiek v masle zabezpečujú optimálny rast detí, predovšetkým jód a vitamíny A, D a K2. Nízkotučné diéty sú spojené s nedostatočným rastom a vývojom detí, napriek tomu sú nízkotučné diéty často odporúčané pre mládež.
Astma
Nasýtené tuky v masle sú rozhodujúce pre funkciu pľúc a ochrane proti astme.
Nadváha
KKL a mastné kyseliny s krátkym a stredne dlhým reťazcom v masle regulujú správne priberanie.
Plodnosť
Mnoho živín obsiahnuté v masle sú potrebné pre plodnosť a normálnu reprodukciu.
Prečo by ste sa mali vyvarovať margarínu a "maslových" nátierok
Existuje nespočetné množstvo nezdravých zložiek v margaríne a v iných podvodníckych "maslách". Sú to
hlavne:
Trans-tuky
Tieto neprirodzené tuky v margarínoch sa tvoria počas procesu hydrogenácie, ktorý zmení
tekuté rastlinné oleje do tuhého tuku. Trans-tuky prispievajú k vzniku srdcových ochorení, rakoviny, problémom s kosťami, hormonálnej nerovnováhe a kožným ochoreniam. Môžu spôsobiť aj neplodnosť, problémy v tehotenstve a problémy s dojčením, rastové problémy s poruchami učenia u detí.
Americký vedci zistili, že umelé trans-tuky sú nebezpečné na akejkoľvek úrovni. Malé množstvo
prírodných trans-tukov sa vyskytujú v masle a aj v iných živočíšnych tukoch, ale tie nie sú
škodlivé.
Voľné radikály
Voľné radikály a iné toxické rozkladné produkty sú výsledkom vysokej teploty priemyselného
spracovania rastlinných olejov. Prispievajú k rade zdravotných problémov, vrátane rakoviny a
srdcových chorôb.
Syntetické vitamíny
Syntetický vitamín A a ďalšie vitamíny sú pridané do margarínu. Tie majú často opačné účinky v
porovnaní s prírodnými vitamínmi v masle.
Hexán a iné rozpúšťadlá
Používajú sa v procese extrakcie. Tieto priemyselné chemikálie môžu mať toxické účinky.
Bielidlo
Prirodzená farba čiastočne hydrogenovaného rastlinného oleja je sivá takže výrobcovia používajú
bielidlá aby bol výsledný produkt biely. Žlté sfarbenie (ďalšia chemikália) sa potom ešte pridá na margarín.
Umelé príchute
Tie pomáhajú maskovať hrozný zápach a pachuť z čiastočne stužených olejov a poskytujú falošnú
maslovú chuť.
Znechutenie?
Áno? Tak prečo potom stále vidím v nákupných košíkoch toto chemické stvorenie. Dajte radšej na kvalitu a tým si prispejete nie len lepšiemu zdraviu ale aj k chutnejšiemu jedlu.
Treba zakazat vyroby a je po probleme
OdpovedaťOdstrániť