Stránky

pondelok 30. decembra 2013

Začnite čítať etikety kvôli týmto 7 nebezpečným prísadám

Aký čas strávite nakupovaním? Ja mám na túto otázku rovno dve odpovede. V obchode, do ktorého chodievam pravidelne a mám to tam všetko preskúmané mi nákup zaberie pár minút. No všetko sa zmení keď sa ocitnem v obchode, kde nechodím bežne nakupovať alebo zablúdim do obchodu v zahraničí, nákup mi zaberie aj 2 hodiny (myslím tým poriadky obchod a nie potraviny 10x10 metrov). Prečo mi to tak dlho trvá? Jednoduchá odpoveď. Čítam etikety. A nie len tabuľky nutričných hodnôt (síce lepšie ako nič, ale dozvieme sa len málo) ale aj zloženie produktu.


Ako spotrebitelia by sme chceli veriť, že výrobcovia potravín robia všetko pre naše zdravie (či to bude niekedy aj realita je veľmi otázne), ale pravda je niekde úplne inde. Pri čítaní etikiet zistíme, že tieto spoločnosti zaujíma chuť a trvanlivosť výrobku viac ako naše zdravie.

Aby jedlo bolo chutnejšie, vyzeralo lepšie, dlhšie vydržalo musí obsahovať tisíce chemikálií a väčšina týchto prísad, konzervantov, či farbív sú syntetické. Dokonca aj "naturálne potraviny" ako je ovocie, zelenina sú dnes balené a obsahujú širokú škálu chemikálií.

Čo nám prezradí etiketa?


Skúsenému a ostrieľanému "inšpektorovi etikiet" prezradí všetko potrebné. Zistí z čoho sa vyrobila a či obsahuje nebezpečné látky. No čo povie obyčajnému spotrebiteľovi, teda aj tebe? Asi toľko, že obsahuje cukor (vo väčšine prípadov), nejaký druh múky...a ďalej už ani nečítate lebo sa začínate cítiť ako na hodine chémie (a tú som nemal rád ani ja). Presne o to ide, väčšina prísad je ukrytá pod chemickým či vedeckým názvom, ktorý len ťažko prečítame a nie ešte aby sme aj vedeli čo to je. No vec sa má tak, že existuje vyše 6000 týchto čudných názvov prísad, ktoré sú schválené pre použitie v potravinárskom priemysle. 

Používanie prísad na zlepšenie jedla sa s nami ťahá už stáročia. Naši predkovia do nedávna solili mäso aby vydržalo dlhšie (dnes nám na to slúžia mrazničky) a používali cukor na konzervovanie ovocia. Koreniny a bylinky sa používali kvôli lepšej chuti a aróme. A zelenina sa nakladala aby sa mohla konzumovať aj v chladnejšom období, kedy jej bolo nedostatok. 

Aby sme sa vedeli aspoň trocha orientovať na aké prísady si máme dávať pozor tak následujúce riadky vám to prezradia. Autorky Andrea Donsky a Lisa Tsakos vo svojej knihe, "Unjunk Your Junk Food" dôkladne preskúmali zložky bežne vyskytujúce sa v balených potravinách a zoskupili tie, ktoré najviac ohrozujú naše zdravie do siedmych skupín. Nazvali ich "The Scary Seven" alebo Strašidelná Sedmička.

1. Frutózový-Glukózový sirup


Je lacnou náhradou za reálny cukor a je najmä pridávaný na osladenie nápojov, vrátanie nealkoholických nápojov. Ak sa stanú sladené nápoje hlavným zdrojom cukrov v našej strave, koledujeme si o veľký problém, pretože tekuté kalórie sa skôr prejavia na našej váhe (na zlých tukoch) ako kalórie z tuhej stravy. Fruktózový-Glukózový sirup podporuje nárastu podkožného aj viscerálneho tuku a takisto aj inzulínovú rezistanciu. Fruktóza zo sirupu putuje rovno do pečeni, kde sa premení na tuk a to vedie k problémom so srdcom. Cukor v každej forme predstavuje riziko, ale fruktóza spôsobuje metastázu rakovinových buniek.

Čo spôsobuje:
  • Ochorenia srdca
  • Inzulínovú rezistenciu (malý krok od cukrovky typu)
  • Nárast tuku v oblasti brucha
  • Obezitu

A takto to vypadá na etiketách

Fruktózový-Glukózový sirup
Fruktózový-Glukózový sirup v Cole

Fruktózový-Glukózový sirup
Aj cukríky ho obsahujú

Fruktózový-Glukózový sirup
Nezaobídu sa bez neho aj tieto želé


2. Trans tuky

Rastlinné oleje sa hydrogenáciou premenia z kvapalného do tuhého tuku, ktorý sa využíva na vytvorenie požadovanej konzistencie a zvýšenie trvanlivosti potravín. Trans tuky zvyšujú v našom tele triglyceridy a hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL, to je ten zlý cholesterol), ktoré nie len zvyšujú riziko infarktu ale spája sa aj s rakovinou prostaty, rakovinou prsníka, Alzheimerom, cukrovkou a obezitou. Väčšina expertov sa zhodujú, že neexistuje žiadny bezpečný limit požitia. 

Ak uvidíte na etikete niečo z tohto tak to hneď vráťte naspäť:
  • Čiastočne stužené oleje
  • Stužené oleje (poznámka: ak výrobok uvádza "úplne hydrogenovaný olej" neobsahuje trans-tuky, obr. nižšie)
  • Mono a di-glyceridy
Príklad etikety
Trans tuky
Jedna z mála bonboniér, ktorá neobsahuje trans tuky (samozrejme nie zo slovenska)

Trans tuky
Rastlinný tuk v cukríkoch

3. Umelé príchute


Umelé príchute sú prídavné látky určené napodobniť chuť prírodných ingrediencií. Tieto príchute robia spracované potraviny jedlými, pretože spracovaním sa odstraňuje veľa chuti z jedla. Keď vidíte na etikete "umelé príchute", môže to znamenať pridanie jednej neprirodzenej prídavnej látky alebo pridanie celej zmesi chemikálií. Napríklad jahodová príchuť obsahuje 49 umelých chemických prísad a typická umelá maslová príchuť obsahuje až 100 rôznych umelých chemikálií! Nájdeme ich obvykle v spracovávaných a refinovaných potravinách. Je pre ne známe, že spôsobujú alergické reakcie. 

umelé príchute
Umelé príchute v želé


4. Glutaman sodný


Glutaman sodný je umelá príchuť, ktorá sa nachádza v tisícoch spracovaných potravinách od rýchleho občerstvenia, chipsy až polievky. Užívaním tejto látky sa časom nazbierali sťažnosti od spotrebiteľov ako je opuch tváre, znecitlivenie, búšenie srdca, nevoľnosť a slabosť. Amino kyselina glutamát sa prirodzene nachádza v mnohých jedlách, ale aj to je súčasť glutamanu sodného. Problém nastáva, keď sa tieto chuť-podporujúce zlúčeniny (nazývané aj voľné glutamáty) pridajú do potravín. Správajú sa ako excitačné neurotransmitery. Táto stimulácia zvyšuje našu chuť do jedla ale takisto môže spôsobiť celý rad príznakov, vrátane poškodenia pamäti, vnímania, poznania a motorických zručností.

Glutaman sodný môže byť skrytý na etikete pod rôznymi názvami: výťažok z droždia, hydrolizovaný rastlinný proteín, a mnoho ďalších.

glutaman sodný
Glutaman sodný sa nachádza skrytý

5. Umelé farbivá


Od 90-tych rokov sa používanie umelých farbív zvýšil o 50% a odtiene farbív sa nachádzajú od cereálií po kozmetiku, od sladkostí po lieky. A všetky tieto potravinárske farbivá sú vyrobené zo známych karcinogénov. Umelé farbivá sa používajú aby potraviny vypadali k svetu ale to je iba zavádzajúce. Rodičia sa už dávno začali sťažovať na umelé farbivá, lebo sú spojené s hyperaktivitou, poruchami pozornosti. Umelé farbivá môžu dokonca ovplyvniť správanie detí, ktoré nemajú poruchy správania.

Všade kde sa len dnes pozriete sú umelé farbivá a hlavne v okolí detí. Na narodeninových oslavách, u priateľov, v školách, no a proste všade kde sú deti. 

umelé farbivá
Umelé farbivo nesmie chýbať v každej Cole

umelé farbivá
A čo by to bola kukurica bez farbiva?

6. Umelé sladidlá


Mnohí z nás používajú umelé sladidlá ako náhradu za cukor aby sme znížili kalorický príjem. Avšak treba si dať pozor akými umelými sladidlami zameníme klasický cukor, pretože niektoré sú veľmi nebezpečné pre náš organizmus. 

Acesulfam draselný je sladidlo bez kalórií. Pokusy na zvieratách ukazujú, že spôsobujú rakovinu ale bolo vykonaných ešte málo výskumov, pretože toto sladidlo bolo schválené až v roku 1988. Aspartán je ďalšie sladidle, ktoré sa vyskytuje vo viac ako 5000 produktoch. Po konzumácií naše telo premení aspartán na formaldehyd, karcinogén, ktorý sa používa na balzamovanie alebo ochranu dreva.

Aspartán je spojený s radom nežiaducich účinkov, vrátane bolesti hlavy, závraty, zmeny nálady, kŕče a strata pamäti. Na aspartán je oveľa viac sťažností ako na iné prídavné potravinárske látky. Neotam je chemicky podobný aspartánu, ale nemáme k dispozícií žiadne dlhodobé štúdie, ktoré zabezpečia jeho bezpečnosť alebo opak.

Sacharín bol prvým komerčným umelým sladidlom a bolo dokázané, že spôsobuje rakovinu u zvierat. Takisto je podozrenie, že je to ľudský karcinogén.

Nakoniec tu máme sukralózu, môžme ju nájsť aj pod názvom splenda. Je 600-krát sladšia ako cukor a takisto nie sú žiadne dlhodobé výskumy, čo môže spôsobovať. (viac o sukralóze 123)

Umelé sladidlá
Cola bez cukru? Prečo nie, nahradí ho Aspartán a Acesulfam

7. Konzervanty 


Potraviny sú balené s konzervačnými látkami aby sa predĺžila ich trvanlivosť čo najviac. No tieto chemické látky môžu mať škodlivý vplyv na naše zdravie. Mnohé tieto látky sú alergény a je možné že aj karcinogény. Najhoršími konzervačnými látkami sú práve tieto:

BHT (butylovaný hydroxytoluén) a BHA (butylovaný hydroxyanisol) ovplyvňujú funkciu obličiek a je to možný karcinogén.
Polysorbát 60, 65 a 80 má vplyv na imunitný systém a spôsobuje vážny anafylatický šok (potencionálna smrtiaca alergická reakcia). Niekoľko štúdií spája polysorbát 80 s neplodnosťou.
Benzoát sodný súvisí s alergiami a je karcinogén.
Siričitany sa používajú v sušenom ovocí, víne, ochutených octov, udeninách a ďalších potravinách. Siričitany sú bežné alergény a sú spájané s bolesťami hlavy, črevnými problémami, vyrážkami. Astmatici si musia dávať na ne veľký pozor, pretože môžu spôsobiť náhle zúženie dýchacích ciest.
Sorban draselný súvisí s poškodením DNA.

Konzervatny
Konzervant sorban draselný

Stráviš už teraz v obchode aj ty viac času?


Dúfam, že aspoň niektoré slová ťa presvedčili o tom aby si nehádzal do nákupného košíka hneď prvé čo sa ti zapáči. Prečítaj si najprv zloženie a až potom sa rozhodni. Aj keď potraviny bez týchto látok budú určite drahšie, určite sa oplatí do nich investovať, veď nakoniec tým potešíte váš organizmus a on sa vám to vynahradí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie