Stránky

utorok 7. mája 2013

Svaly vs. Tuk

V dnešnej spoločnosti je najväčší problém obezita a ľudia, ktorý si nosia so sebou príliš veľa tuku. Vtip je v tom, že naše telo má snahu nazbierať čo najviac tuku. Prečo tomu tak je? Tuk je dôležitý k dodávaniu energie a takisto aj tepla. Hromadenie tuku v tele má evolučné príčiny. Pretože ľudia lepšie prežívali s tukovými zásobami keď nemali dostatok jedla a tepla. Dnes sa snažíme poniektorí  čeliť tomuto problému a ukázať, že svaly v tele majú rozhodujúci vplyv na náš telesný tuk.

Čo je telesný tuk a kde sa nachádza?

Telesný tuk patrí k základným komponentom v štruktúrach nášho tela, kde patri aj svaly, voda, kosti a vnútorné orgány. Telesný tuk sa dá rozdeliť na dve skupiny: esenciálny a vnútorný telesný tuk. Esenciálne tuky sú tie zdravé a potrebné na fungovanie organizmu, je uložený v malých množstvách v kostnej dreni, v orgánoch, v centrálnom nervovom systéme a tiež vo svaloch. Vnútorný telesný tuk sa delí na podkožný tuky a viscerálne tuky. Viscerálny tuk na rozdiel od podkožného tuku nie je viditeľný. Ukladá sa vo vnútri brušnej dutiny na životne dôležitých orgánoch, ako sú pečeň alebo srdce. Ak sa človek dopracuje k veľkému množstvu týchto tukov ohrozuje svoj kardiovaskulárny systém.
Najnižšie odporúčané hodnoty percentá tuku pre zachovanie zdravia sa pohybujú okolo 8-15% u žien a 5-8% u mužov. Ďalšie hodnoty vysvetľuje tabuľka:


Ženy
Muži
Športovci / Štíhlosť
14 – 20 %
6 – 13 %
Fitness / Normálne hodnoty
21 – 24 %
14 – 17 %
Bežný priemer / Hranica s nadváhou
25 – 31 %
18 – 24 %
Obezita
32 % +
25 % +

Prečo svaly spotrebúvajú telesný tuk

Trénované svaly majú veľa výhod, stabilizujú držanie tela, chránia pred zranením a hlavne spotrebúvajú viac tukov.  Čím lepšie svalstvo, tým je náš metabolizmus rýchlejší a potrebuje pre svoj chod veľa kalórií, ktoré získava hlavne z tukov. Tu sa ale dostávame ku kardio cvičeniam ako napríklad behanie, týmito cvičeniami sa získava energia aj z tukov, ale keďže tieto cvičenia trvajú dlho tak energia je potom získavaná zo svalov. Preto vysoko odporúčam robiť krátke intenzívne cvičenia ako je HIIT alebo Tabata.

Správna výživa

Veľká časť potravín sa používa pre zásobovanie svalov. Nie sú to však sacharidy, sacharidy nie sú implementované ako primárny zdroj energie a prevažne sú ukladané v tele vo forme tuku. Preto by sacharidy mali byť konzumované iba zriedka, najlepší čas pre konzumáciu sacharidov je po náročnom tréningu, ale nie však vo veľkom množstve a k tomu treba zvoliť aj správne sacharidy.

Budovať svaly a stratiť telesný tuk

Optimálne riešenie je mať trénované svaly a nízke percento telesného tuku, to je sen nejedného z nás. Je to luxus, ktorý nás motivuje a posilňuje naše ego. Na druhej strane si musíme uvedomiť, že telesný tuk je veľmi dôležitý.


Zdroje:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie