Stránky

nedeľa 16. júna 2013

Lieskové maslo

Určite všetci poznáte arašidové maslo. V každom Americkom filme ho ospevujú a každá rodina ho musí mať. U nás až také bežné nie je. Občas sa dá kúpiť ale nie vždy natrafíte na naozaj dobré arašidové maslo. Aj keď sa vám podarí zohnať chuťovo dobré, nemusí to znamenať vždy najlepšiu kvalitu. Teraz sa presunieme od arašidov ďalej a prejdeme k lieskovým orechom. Mali ste už niekedy maslo z lieskových orechov? Nie? Tak to prichádzate o veľa, pretože je výborné a navyše veľmi výživné. A z kde som sa k nemu dostal? Z obchodu to nebolo (tam som kúpil iba lieskové orechy), vyrobil som si ho doma. Tu je postup ako si môžte aj vy vyrobiť takúto dobrotu.

Čo budeme potrebovať?

500g lieskových orechov
mixér


Postup prípravy

1. Ako prvé sa potrebujeme zbaviť šupín s lieskovcov. Šupín sa zbavujeme preto aby sme mali maslo viac jemnejšie. Vysypeme ich teda na plech a dáme ich do rúry na 10-15min pod 190°C.

2. Po 10-15min v rúre ich vybereme a zbavíme sa šupín s orechov. Najlepšie je ich o seba trieť aby ste mali potom čo najmenej práce. Ak ešte ostanú niektoré orechy stále v šupke, ručne ich očistíme.
Po zhruba 10-15min v rúre
Nemusí to byť úplne dokonalo očistené, ale posnažiť sa aby mali šupín čo najmenej aby sme mali viac jemnejšiu výslednú hmotu.
Očistené lieskové orechy
3. Takto očistené orechy už len stačí nasypať do mixéru a mixovať ich dovtedy kým nedostaneme tekutú hmotu.

4. A máme hotové naše lieskové maslo. Výslednú hmotu prelejeme do nádoby z ktorej budeme maškrtiť. Dobrú chuť!
Z 500g orechov som naplnil 3 takéto nádoby

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie