Stránky

sobota 9. novembra 2013

Maslo vs. Margarín

Často krát keď som v obchode mi zastáva rozum nad plnými košíkmi "potravín(?)". Občas sa v tom zhluku zablysne aj niečo naozaj zdravé (no stáva sa no veľmi zriedka). Ľudia sa radšej držia kvantity ako kvality. No čo ma najviac dokáže zamraziť je to keď vidím v regáloch ževraj "maslové nátierky" alebo rovno margarín (a jemu podobné šialenstvá). Dúfam, že týmto článkom vás presvedčím prečo sa takýmto tukom máme vyvarovať a k takým regálom sa radšej nepribližovať (ak už tak konáte, aj tak pokračujte v čítaní).

Prečo je maslo lepšie

Vitamíny

Maslo je bohatým zdrojom ľahko vstrebávajúceho vitamínu A, ktorý je potrebný pre širokú škálu
funkcií. Od udržania dobrého zraku až po zachovanie endokrinného systému v čo najlepšej forme.
Maslo tiež obsahuje všetky ostatné vitamíny rozpustné v tukoch (D, E a K2), ktoré často chýbajú v 
modernej strave.

Minerály

Maslo je bohaté na dôležité minerály, vrátane mangánu, chrómu, zinku, medi a selénu (silný
antioxidant). Maslo obsahuje viac selénu na gram než pšeničné klíčky alebo sleď. Maslo je tiež
výborným zdrojom jódu.

Mastné kyseliny

Maslo obsahuje značné množstvo mastných kyselín (MK) s krátkym a stredne dlhým reťazcom, ktoré 
podporujú funkciu imunitného systému, zvýšenie metabolizmu a majú antimikrobiálne vlastnosti, to 
znamená, že bojujú proti patogénnym mikroorganizmom v črevnom trakte. Maslo tiež poskytuje dokonalú rovnováhu omega-3 a omega-6 MK. Kyselina arachidonová v masle je dôležitá pre funkciu mozgu a zdravie pokožky.

Konjugovaná kyselina linolová (KKL)

Ak je maslo 100% domáce (kravičky sa pasú na zelenej tráve), maslo vtedy obsahuje vysoké množstvo 
konjugovanej kyseliny linolovej (KKL). Je to zlúčenina, ktorá poskytuje vynikajúcu ochranu proti 
rakovine a tiež pomáha vášmu telu budovať svalovú hmotu než ukladanie tuku.

Cholesterol

Cez všetky mylné informácie, ktoré ste počuli, cholesterol je potrebný na zdravé črevá, posilňuje mozog 
a rozvíja nervový systém u mladých.

"Wulzen faktor"

Hormón, ktorý zabraňuje vznik artritídy a stuhnutosť kĺbov, zabezpečuje aby sa vápnik v tele uložil 
do kostí a nie do kĺbov a ďalších tkanív. "Wulzen faktor" je zničený pasterizáciou a preto je 
prítomný iba v surovom masle a smotane.


Maslo a vaše zdravie. Je maslo naozaj zdravé ?

Choroba srdca

Maslo obsahuje veľa živín, ktoré chránia organizmus pred ochorením srdca, vrátane vitamínov A, D, 
K2, a E, lecitín, jód a selén. Prieskum "Medical Research Council" ukázal, že ľudia, ktorí jedia 
maslo dosahujú polovičné riziko vzniku srdcových chorôb ako tí, ktorí konzumujú margarín (Nutrition 
Week 3/22/91).

Rakovina

Mastné kyseliny s krátkym a stredne dlhým reťazcom v masle majú silné protinádorové účinky. 
Konjugovaná kyselina linolová (KKL) v masle pochádzajúca od kráv kŕmených trávou poskytuje 
vynikajúcu ochranu proti rakovine.

Artritída
"Wulzen faktor" v surovom masle a tiež Vitamín K2, poskytuje ochranu proti kalcifikácii kĺbov, 
artérioskleróze (zvápenatenie ciev) a šedému zákalu.

Osteoporóza

Vitamíny A, D a K2 v masle sú nevyhnutné pre správne vstrebávanie vápnika a fosforu, a tým sú 
nevyhnutné pre silné kosti a zuby.

Štítna žľaza

Maslo je dobrým zdrojom jódu vo vysoko vstrebateľnej forme. Konzúmácia masla zabraňuje zväčšeniu 
štítnej žľazy hlavne v horských oblastiach, kde nie sú k dispozícií morské plody. Okrem toho, vitamín 
A v masle je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy.

Trávenie

Glykosfingolipidy v masle chránia organizmus proti zažívacím infekciíam, najmä u veľmi mladých a starších ľudí.

Rast a vývoj

Mnoho zložiek v masle zabezpečujú optimálny rast detí, predovšetkým jód a vitamíny A, D a K2. Nízkotučné diéty sú spojené s nedostatočným rastom a vývojom detí, napriek tomu sú nízkotučné diéty často odporúčané pre mládež.

Astma

Nasýtené tuky v masle sú rozhodujúce pre funkciu pľúc a ochrane proti astme.

Nadváha

KKL a mastné kyseliny s krátkym a stredne dlhým reťazcom v masle regulujú správne priberanie.

Plodnosť

Mnoho živín obsiahnuté v masle sú potrebné pre plodnosť a normálnu reprodukciu.


Prečo by ste sa mali vyvarovať margarínu a "maslových" nátierok

Existuje nespočetné množstvo nezdravých zložiek v margaríne a v iných podvodníckych "maslách". Sú to 
hlavne:

Trans-tuky

Tieto neprirodzené tuky v margarínoch sa tvoria počas procesu hydrogenácie, ktorý zmení 
tekuté rastlinné oleje do tuhého tuku. Trans-tuky prispievajú k vzniku srdcových ochorení, rakoviny, problémom s kosťami, hormonálnej nerovnováhe a kožným ochoreniam. Môžu spôsobiť aj neplodnosť, problémy v tehotenstve a problémy s dojčením, rastové problémy s poruchami učenia u detí.
Americký vedci zistili, že umelé trans-tuky sú nebezpečné na akejkoľvek úrovni. Malé množstvo 
prírodných trans-tukov sa vyskytujú v masle a aj v iných živočíšnych tukoch, ale tie nie sú 
škodlivé.

Voľné radikály

Voľné radikály a iné toxické rozkladné produkty sú výsledkom vysokej teploty priemyselného 
spracovania rastlinných olejov. Prispievajú k rade zdravotných problémov, vrátane rakoviny a 
srdcových chorôb.

Syntetické vitamíny

Syntetický vitamín A a ďalšie vitamíny sú pridané do margarínu. Tie majú často opačné účinky v 
porovnaní s prírodnými vitamínmi v masle.

Hexán a iné rozpúšťadlá

Používajú sa v procese extrakcie. Tieto priemyselné chemikálie môžu mať toxické účinky.

Bielidlo

Prirodzená farba čiastočne hydrogenovaného rastlinného oleja je sivá takže výrobcovia používajú 
bielidlá aby bol výsledný produkt biely. Žlté sfarbenie (ďalšia chemikália) sa potom ešte pridá na margarín.


Umelé príchute

Tie pomáhajú maskovať hrozný zápach a pachuť z čiastočne stužených olejov a poskytujú falošnú 
maslovú chuť.


Znechutenie?

Áno? Tak prečo potom stále vidím v nákupných košíkoch toto chemické stvorenie. Dajte radšej na kvalitu a tým si prispejete nie len lepšiemu zdraviu ale aj k chutnejšiemu jedlu.

1 komentár:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie

Najnovšie články