Stránky

štvrtok 2. januára 2014

Meranie tuku

Každý poznáme svoju váhu aj keď sa nám môžno nepozdáva, takisto vieme aj svoju výšku. Sú to ľahko merateľné veci ale čo taký tuk? Ako zmerať tuk v tele? Ten nás predsa zaujíma tiež a chceli by sme vedieť koľko nám pridáva na váhe. Meranie telesného tuku je trochu zložitejšie. Pomerne zložito sa meria a ešte horšie sa sleduje. Väčšina ľudí si len tak odhadne percento svojho tuku ale od pravdy sú na kilometre ďaleko.

Telesný tuk


Jednoducho povedané, telesný tuk je množstvo tuku v tele v porovnaní so všetkým iným. Všetko iné predstavujú orgány, svaly, kosti, šľachy, voda ...

Rozdielne pohlavia = rozdielne percento tuku. Ženy jednoducho znesú väčšie percento tuku (asi chceli byť zas v niečom iné). Super vyrysovanému kulturistovi môže percento tuku klesnúť až na 3-4% zatiaľ čo takisto vyrysovanej žene môže klesnúť len na 8-9%. Sú to minimálne hodnoty kedy hormonálna sústava funguje optimálne. Takéto nízke hodnoty sa však dosiahnu len na súťaži, čiže na jeden deň.


Ženy
Muži
Esesnciálny tuk
8 – 12 %
3 – 4 %
Športovci / Štíhlosť
14 – 20 %
6 – 13 %
Fitness / Normálne hodnoty
21 – 24 %
14 – 17 %
Bežný priemer / Hranica s nadváhou
25 – 31 %
18 – 24 %
Obezita
32 % +
25 % +

Esenciálny tuk je minimálna hodnota tuku potrebná na prežitie. Všetko pod túto hranicu ohrozuje orgány.

Pohľad na realitu

Na následujúcich fotografiách môžete vidieť reálne hodnoty percenta tuku na mužoch a ženách.






Metódy merania tuku

1. Použi zrkadlo

Najlacnejšia a najpoužívanejšia metóda, vyžaduje ale objektívne oko a takisto aj istú sebakritiku inak budú výsledky ďaleko odlišné od reality. Postup je jednoduchý, postavíte sa pred zrkadlo alebo sa odfotíte a následne sa porovnáte s obrázkami vyššie alebo s týmto obrázkom.


2. Meranie klieštikmi

Na túto metódu budete potrebovať meracie kliešte. Potom jednoducho zmeráte hrúbku tuku (nariasená koža + tuk) na vybraných častiach tela a z hodnôt si vypočítate percento tuku. Metódy na meranie sú rôzne, niektoré odporúčajú zmerať jedno miesto (väčšinou na bruchu) a pri iných sa meria viacero miest na tele, sú presnejšie a zároveň ťažšie na výpočet (existujú hotové vzorce na výpočet, takže "no problem"). Presnosť meranie touto metódou sa pohybuje okolo 2-3%. Odporúča sa merať na jednom mieste viac krát a potom hodnotu spriemerovať, tým sa zabezpečí väčšia presnosť merania.


Používané metódy merania:
  • Jacskom/Pollack (3/4/7 bodov)
  • Parrillo (9 bodov)
  • Durnin/Womersley (4 body)
Meracie body


3. Meracia metóda

Existuje zopár rovníc na zistenie tuku z mier častí tela. Najznámejšou je tzv. "US Navy formula". Táto metóda bola vyvinutá Americkou armádou. Všetko čo potrebujete si odmerať pás, boky a krk. Pridá sa ešte vaša výska a váha a môže sa počítať (link na kalkulačku).

4. Biometrické meranie impedancie

Meranie, pri ktorom osoba drží alebo stojí na meracom zariadení , ktoré vysiela do tela elektrický prúd (ani ho necítiť). Vyhodnotí sa rýchlosť prúdu, svaly sú dobrý vodič a tuk slabý vodič, to znamená čím pomalší je prúd tým máte viac tuku. Metóda môže byť niekedy dosť nepresná, lebo telo obsahuje veľa vody, ktorá môže ovplyvniť rýchlosť prúdu.


5. Váženie pod vodou

Podvodné váženie je akýsi štandard pri meraní tuku (prijateľné presné výsledky). Pri meraní sa osoba ponorí do nádoby s vodou a porovnáva sa vaša skutočná váha s váhou pod vodou. Zjednodušene, tuk na vode pláva a všetko ostatné sa potápa. Osoba však pri meraní musí vydýchnuť vzduch z pľúc aby meranie bolo presné.


 6. DXA scan

Najpresnejšou metódou na zistenie tuku je meranie prístrojom, ktorý zoskenuje vaše celé telo a "vypluje" vám zistené výsledky, ako aj sken vášho tela. Pravdepodobne sa k tejto metóde nedostanete ale dávam ju tu aspoň na ukážku čo všetko je možné.



Dôležité: Ak ste sa rozhodli, že si budete pravidelne merať tuk, vždy meranie vykonávajte za rovnakých podmienok. Napríklad, každý pondelok ráno, prázdny žalúdok, jeden pohár vody. Týmto spôsobom si zabezpečíte porovnateľné výsledky, ktoré si môžete sledovať. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie