Stránky

štvrtok 27. júna 2013

Výhody večerného maškrtenia

Koľkokrát ste už počuli od niekoho, že ak chcete schudnúť tak by ste už nemali večer jesť. Alebo jedenie v neskorých hodinách je ten pravý recept na pribratie. Napriek všetkým týmto slovám o večerným jedením odpoveď dodnes nie je istá. Ale určité jedlá večer neškodia, dokonca zrýchľujú váš progres k dosiahnutiu vašich cieľov.

Čo je teda pravda?

Pravdou je, že po fyziologickej stránke sa nič magické nedeje keď udrie 8 či 9 hodín. No na druhej strane je fakt, že večer sme menej aktívny čo znamená spaľovanie menej kalórií. Veď kto si po dlhom dni neľahne k TV a niečo nechrúme? Štatistiky od našich susedov z poza mora hovoria za všetko. Až 66% Američanov si vychutnáva neskorú večeru zatiaľ čo pozerá TV. A ak si myslíte, že keď máte zdravé stravovanie počas dňa tak si môžte večer pochutnať, zamyslite sa ešte raz. Štúdia z 2011 ukazujú, že pre ľudí so zdravým stravovaním sú ovplyvnení ešte horšie nezmyselným jedením pri TV. 

Avšak za určitých podmienok večerné jedenie nemusí byť také zlé. Problémy robia len fast-foody a nezmyselné jedenie z nudy. Aké sú teda stratégie večerného jedenia, ktoré vám pomôžu zhodiť kilá a zlepšiť vašu výkonnosť?

Nízko glykemická večera dnes reguluje tvoju hladinu cukru zajtra

Správny začiatok dňa nezačína vykročením z postele pravou nohou. Začína už skôr. Kedy? No predsa večerou. American Journal of Clinical Nutrition zisťovali aký má vplyv večera na raňajky. A čo zistili? Nízko glykemická večera pozitívne ovplyvňuje hladinu cukru po raňajkách. Optimalizácia cukru v krvi je potrebná pri chudnutí ale predovšetkým zaručuje aj celkové zdravie. 

Touto nízko glykemickou stravou môže byť šošovica, fazuľa, sladké zemiaky, zelenina ale aj kuracie prsia, hovädzie, morčacie mäso alebo losos.

Nie všetky sacharidy sa premenia na tuk

Cvičenie je aktivita, ktorá má najväčší vplyv na vaše telo, ako sa spracuje strava a aký dopad to bude mať na metabolizmus. Vaše telo sa mení podľa toho čím ho kŕmite, čiže akú stravu máte a kedy. Tieto zmeny prednostne využívajú všetky živiny k obnove, takže pri následujúcom tréningu vaše telo spotrebuje viac sacharidov. Toto platí po celý deň, teda aj večer. Ale stále veľa ľudí sa bojí jesť sacharidy večer zo strachu, že sa uložia ako tuk. 

Ak nedoplníte živiny po tréningu, tak jednoducho nezískate žiadne výsledky. Najdôležitejší čas na zotavenie po tréningu je 45min až hodina, podľa toho aký intezívny tréning ste mali. Nevynechajte sacharidy po tréningu len preto, že je neskoro. Dajte si sladké zemiaky alebo banán na doplnenie energie do svalov aby boli pripravené na ďalší tréning.

Jedením sacharidov večer kontrolujeme svoj hlad

Nedávny výskum totiž tento jav aj potvrdil. Skupinka 63 obéznych žien a mužov bolo rozdelených na dve skupiny, ktoré mali svoj stravovací plán. Prvá skupina jedla sacharidy prevažne počas dňa, zatiaľ čo druhá skupina sa zamerala na konzumáciu sacharidov len večer. Výsledky ukázali, že účastníci, ktorí jedli najviac sacharidov na večeru prešli hormonálnou zmenou, ktorá znižuje hlad. Schopnosť kontrolovať hlad je kľúčom k  dosiahnutiu svojich cieľov. 

Tvorba svalov počas spánku

Mýtus o tom, že jedlo pred spaním dobre nestrávite je ďaleko od pravdy. Počas spánku vaše telo funguje úplne normálne, srdce bije naďalej a takisto aj vaše pľúca fungujú. Skúsený športovci jedia pred spaním aby podporili rast svalov. Najlepšie je jesť jedlá s obsahom kazeínu. Či rovno kazeín shake, mlieko, syr alebo jogurt je jedno.
Znova to podporujú aj štúdia. Tentokrát ľudia z Medicine and Science in Sports and Exercise zistili, že konzumáciou bielkovín tesne pred spaním napomáha rast svalom a regenerácií počas spánku.


Zdroj:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie