Príjem priveľa cukru vôbec neprospieva nášmu zdraviu. Cukor
sa spája s obezitou, cukrovkou typu 2, srdcovými chorobami, niektorými
rakovinami, akné, vráskami a inými znakmi, ktoré urýchľujú starnutie. Ale
vedeli ste, že cukor je návykový ako aj kokaín a navyše ešte škodí pečeni
a mozgu? Stále vám je málo? Rakovina používa cukor ako palivo na jej rast.
Prečítaj si týchto 11 dôležitým dôvodov prečo by sme mali znížiť príjem cukru v strave
a začni už dnes!
1. Cukor je návykový
Všetci poznáme tie slová, ktoré si hovoríme „Dám si iba
jeden zákusok a dosť (alebo cukrík, bombón, ...).“ neskôr si povieme „ani druhý mi neuškodí“, nie
neuškodí, ale nakoniec to dopadne tak, že celý deň vyjedáme koláčiky a nikdy
nemáme dosť. A teraz prichádza niečo múdre. Výsledky sledovania mozgovej
aktivity ukazujú, že cukor je rovnako návykový ako kokaín. Cukor totižto
stimuluje rovnaký receptor v mozgu ako napríklad heroín, morfium.
2. Zvýšenie rizika rakoviny
Tým že podporujeme v našom stravovaní obezitu a zvyšovanie
hladiny inzulínu, vysoký príjem cukru môže nepriamo zvyšovať riziko vzniku
rakoviny. Štúdiom rakoviny pankreasu sa zistilo, že fruktózový cukor má za následok
aktiváciu kľúčovú bunkovú cestu, ktorá riadi bunkové delenie a tým pomáha
k rýchlejšiemu rastu rakoviny.
3. Cukor zaťažuje srdce
Možno si myslíte, že zameraním sa na zníženie sodíka a nasýtených
tukov je všetko čo musíte urobiť kvôli zdraviu pre vaše srdce. Avšak aj cukor
vo vašej strave môže rovnako nebezpečný. Strava bohatá na cukor alebo vysokú
glykemickú nálož sú spojené so zvýšením srdcových chorôb. Príliš veľa cukru v krvi
zvyšuje hladinu triglyceridov (druh tuku, ktorý ukladá extra kalórie) a znižuje
ochranný HDL cholesterol.
4. Cukor = Tuk
Všetky prídavné sladidlá poskytujú kalórie, ale chýbajú im
dôležité vitamíny, minerály a vlákninu. Keď strava obsahuje väčšiu
množstvo cukru, nutričná kvalita stravy klesá ale kalórie idú hore. To sa spája
aj s nepríjemným zvyšovaním podkožného tuku okolo pása a táto extra
váha v okolí brucha je jedným z najrizikovejších dôvodov pre vaše
zdravie.
5. Cukor ničí vašu pečeň
Ak ste nepočuli o tukovitej pečeni, spomeňte si na foie
gras (fracúzska delikatesa, tukovitá pečeň vodných vtákov z husí a kačíc).
Tak ako nútený výkrm kačky vytvára pečeň s maslovou textúrou, tak aj
strava s vysokým obsahom cukru zmení
textúru vašej pečene. Pečeň je jedným z našich najväčších a najzložitejších
orgánov a je jedným z hlavných skladov na glukózu vo forme glykogénu. Keď konzumujete
sladké potraviny alebo nápoje, zvyšuje sa
hladina cukru v krvi, inzulín sa vylučuje a pečeň odpovedá na inzulín
ťahom cukru z krvi na tvorbu glykogénu. Pečeň potom uloží všetku zásobu
glykogénu vo forme tuku. Tučná pečeň môže viesť k cukrovke 2. typu,
kardiovaskulárnym chorobám alebo iných chronických zdravotných problémoch.
6. Cukor zvyšuje riziko obličkových kameňov
Vzhľadom k tomu, že sladké nápoje sú významný zdrojom
prídavných sladidiel, máme tu ďalší problém: obličkové kamene. Dnešná doba
ponúka množstvo sladených nápojov a sú na každom kroku. No však tieto
nápoje dramaticky zvyšujú riziko obličkových kameňov. Najlepšou radou na
prevenciu je zvýšenie príjmu čistej vody (najlepšie je však sladené nápoje
vôbec nepiť).
7. Cukor kazí váš úsmev
Možno si spomeniete na slová vašich rodičov keď vám vraveli, že veľa sladkostí vám pokazí zuby. A nehovorili vám to len tak, mali totiž pravdu. Keď je cukor zmiešaný s baktériami, ktoré sa nachádzajú vústach, vytvára sa kyselina. Táto kyselina útočí na zuby 20 minút alebo aj viac. Sladké nápoje sú najčastejšou príčinou vzniku zubného kazu, nielenže obsahujú priveľa cukru (plechovka koly = 10 lyžičiek cukru) ale aj obsahujú kyselinu citrónovú a kyselinu fosforečnú.
8. Cukor robí vašu stravu “prázdnu”
Trochu pridaný cukor môže aj zdravé potraviny urobiť
chutnejšie. Avšak množstvo jedál obsahujúce veľa cukru majú malú alebo žiadnu
výživovú hodnotu (limonády, cukrovinky, ...) ale obsahujú veľa prázdnych
kalórií. Preto radšej obmedzte tieto prázdne kalórie a nahraďte ich jedlom
bohaté na vitamíny, minerály ako je ovocie, zelenina, ryby, hydina a zdravé
oleje. Tieto jedlá vám dajú dostatok energie, ktorú potrebujete a navyše ochránia
aj vaše zdravie.
9. Prírodne sladké jedlá vám nebudú chutiť
V minulosti si ľudia vychutnávali sladké z toho, čo
im priniesla príroda. No dnes keď poznáme umelé ochucovadlá, zdajú sa nám
dostupnejšie a lacnejšie. Naše chuťové poháriky naplnili sladké jedlá a nápoje.
Keď ponúknete dieťaťu sladkosť alebo kolu a jahody alebo čerešne, môžete
hádať čo si vyberie. Väčšina si vyberie tú sladkosť lebo prírodne sladké veci
už nie sú pre ne dostatočne sladké. To isté platí u nás všetkých.
10. Cukor spôsobuje vrásky
Cukor vo všetkých formách (kukuričný sirup, trstinový cukor,
adť) extrémne škodí pokožke. Cukor ničí kolagén a elastín, proteínové
vlákna, ktoré udržujú pokožku pevnú a pružnú. Keď je kolagén poškodení,
predovšetkým na tvári, stáva sa suchým a lámavým. Znížením príjmu jedál s vysokým
glykemickým indexom, ktorý zvyšuje hladinu inzulínu minimalizujeme starnutie
kože.
11. Cukor spôsobuje zápal
Zápal v tele je reakcia na infekciu alebo poranenie,
rovnako ako niektoré zlé návyky vrátane fajčenia, nedostatok pohybu, konzumácia
spracovávaných potravín (polotovary) a vysoko kalorickej stravy. Cukor
podporuje zápal v tele čo môže naštartovať poruchy od cukrovky 2. typu až
po ochorenie srdca. Na zníženie rizika zápalu je vhodné jesť zeleninu, ryby,
hydiny, olivy, orechy.
Zdroj:
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára