Stránky

štvrtok 13. júna 2013

11 dôvodov prečo skončiť s cukrom

Príjem priveľa cukru vôbec neprospieva nášmu zdraviu. Cukor sa spája s obezitou, cukrovkou typu 2, srdcovými chorobami, niektorými rakovinami, akné, vráskami a inými znakmi, ktoré urýchľujú starnutie. Ale vedeli ste, že cukor je návykový ako aj kokaín a navyše ešte škodí pečeni a mozgu? Stále vám je málo? Rakovina používa cukor ako palivo na jej rast. Prečítaj si týchto 11 dôležitým dôvodov prečo by sme mali znížiť príjem cukru v strave a začni už dnes!

1. Cukor je návykový

kryštálový cukor kocky
Všetci poznáme tie slová, ktoré si hovoríme „Dám si iba jeden zákusok a dosť (alebo cukrík, bombón, ...).“  neskôr si povieme „ani druhý mi neuškodí“, nie neuškodí, ale nakoniec to dopadne tak, že celý deň vyjedáme koláčiky a nikdy nemáme dosť. A teraz prichádza niečo múdre. Výsledky sledovania mozgovej aktivity ukazujú, že cukor je rovnako návykový ako kokaín. Cukor totižto stimuluje rovnaký receptor v mozgu ako napríklad heroín, morfium.

2. Zvýšenie rizika rakoviny

Tým že podporujeme v našom stravovaní obezitu a zvyšovanie hladiny inzulínu, vysoký príjem cukru môže nepriamo zvyšovať riziko vzniku rakoviny. Štúdiom rakoviny pankreasu sa zistilo, že fruktózový cukor má za následok aktiváciu kľúčovú bunkovú cestu, ktorá riadi bunkové delenie a tým pomáha k rýchlejšiemu rastu rakoviny.

3. Cukor zaťažuje srdce

Možno si myslíte, že zameraním sa na zníženie sodíka a nasýtených tukov je všetko čo musíte urobiť kvôli zdraviu pre vaše srdce. Avšak aj cukor vo vašej strave môže rovnako nebezpečný. Strava bohatá na cukor alebo vysokú glykemickú nálož sú spojené so zvýšením srdcových chorôb. Príliš veľa cukru v krvi zvyšuje hladinu triglyceridov (druh tuku, ktorý ukladá extra kalórie) a znižuje ochranný HDL cholesterol.

4. Cukor = Tuk

tuk v oblasti brucha
Všetky prídavné sladidlá poskytujú kalórie, ale chýbajú im dôležité vitamíny, minerály a vlákninu. Keď strava obsahuje väčšiu množstvo cukru, nutričná kvalita stravy klesá ale kalórie idú hore. To sa spája aj s nepríjemným zvyšovaním podkožného tuku okolo pása a táto extra váha v okolí brucha je jedným z najrizikovejších dôvodov pre vaše zdravie.

5. Cukor ničí vašu pečeň

Ak ste nepočuli o tukovitej pečeni, spomeňte si na foie gras (fracúzska delikatesa, tukovitá pečeň vodných vtákov z husí a kačíc). Tak ako nútený výkrm kačky vytvára pečeň s maslovou textúrou, tak aj strava s vysokým obsahom cukru  zmení textúru vašej pečene. Pečeň je jedným z našich najväčších a najzložitejších orgánov a je jedným z hlavných skladov na glukózu vo forme glykogénu. Keď konzumujete  sladké potraviny alebo nápoje, zvyšuje sa hladina cukru v krvi, inzulín sa vylučuje a pečeň odpovedá na inzulín ťahom cukru z krvi na tvorbu glykogénu. Pečeň potom uloží všetku zásobu glykogénu vo forme tuku. Tučná pečeň môže viesť k cukrovke 2. typu, kardiovaskulárnym chorobám alebo iných chronických zdravotných problémoch.

6. Cukor zvyšuje riziko obličkových kameňov

Vzhľadom k tomu, že sladké nápoje sú významný zdrojom prídavných sladidiel, máme tu ďalší problém: obličkové kamene. Dnešná doba ponúka množstvo sladených nápojov a sú na každom kroku. No však tieto nápoje dramaticky zvyšujú riziko obličkových kameňov. Najlepšou radou na prevenciu je zvýšenie príjmu čistej vody (najlepšie je však sladené nápoje vôbec nepiť).

7. Cukor kazí váš úsmev

Možno si spomeniete na slová vašich rodičov keď vám vraveli, že veľa sladkostí vám pokazí zuby. A nehovorili vám to len tak, mali totiž pravdu. Keď je cukor zmiešaný s baktériami, ktoré sa nachádzajú v 
porovnanie obsahu cukru v sladených nápojov
ústach, vytvára sa kyselina. Táto kyselina útočí na zuby 20 minút alebo aj viac. Sladké nápoje sú najčastejšou príčinou vzniku zubného kazu, nielenže obsahujú priveľa cukru (plechovka koly = 10 lyžičiek cukru) ale aj obsahujú kyselinu citrónovú a kyselinu fosforečnú.

8. Cukor robí vašu stravu “prázdnu”

Trochu pridaný cukor môže aj zdravé potraviny urobiť chutnejšie. Avšak množstvo jedál obsahujúce veľa cukru majú malú alebo žiadnu výživovú hodnotu (limonády, cukrovinky, ...) ale obsahujú veľa prázdnych kalórií. Preto radšej obmedzte tieto prázdne kalórie a nahraďte ich jedlom bohaté na vitamíny, minerály ako je ovocie, zelenina, ryby, hydina a zdravé oleje. Tieto jedlá vám dajú dostatok energie, ktorú potrebujete a navyše ochránia aj vaše zdravie.

9. Prírodne sladké jedlá vám nebudú chutiť

V minulosti si ľudia vychutnávali sladké z toho, čo im priniesla príroda. No dnes keď poznáme umelé ochucovadlá, zdajú sa nám dostupnejšie a lacnejšie. Naše chuťové poháriky naplnili sladké jedlá a nápoje. Keď ponúknete dieťaťu sladkosť alebo kolu a jahody alebo čerešne, môžete hádať čo si vyberie. Väčšina si vyberie tú sladkosť lebo prírodne sladké veci už nie sú pre ne dostatočne sladké. To isté platí u nás všetkých.

10. Cukor spôsobuje vrásky

Cukor vo všetkých formách (kukuričný sirup, trstinový cukor, adť) extrémne škodí pokožke. Cukor ničí kolagén a elastín, proteínové vlákna, ktoré udržujú pokožku pevnú a pružnú. Keď je kolagén poškodení, predovšetkým na tvári, stáva sa suchým a lámavým. Znížením príjmu jedál s vysokým glykemickým indexom, ktorý zvyšuje hladinu inzulínu minimalizujeme starnutie kože.
vrásky na čele


11. Cukor spôsobuje zápal


Zápal v tele je reakcia na infekciu alebo poranenie, rovnako ako niektoré zlé návyky vrátane fajčenia, nedostatok pohybu, konzumácia spracovávaných potravín (polotovary) a vysoko kalorickej stravy. Cukor podporuje zápal v tele čo môže naštartovať poruchy od cukrovky 2. typu až po ochorenie srdca. Na zníženie rizika zápalu je vhodné jesť zeleninu, ryby, hydiny, olivy, orechy.

Zdroj: 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie