Stránky

nedeľa 1. decembra 2013

Auto-pilot zhadzovania tukov a naberania svalov

Slovo auto-pilot pozná hádam každý. Vyskytuje sa hlavne v technických oblastiach a jeho využitie je všestranné. Auto-pilot nám jednoducho uľahčuje život. čo tak uľahčiť si život a zapnúť auto-pilota aj v našom organizme? Ak sa ti to zdá zaujímavé tak len pekne pokračuj v čítaní a dozvieš sa ako zhadzovať tuk a naberať svaly pomocou auto-pilota.

Štyri fázy spôsobilosti

Ľudská spôsobilosť sa dá rozdeliť do niekoľkých fáz (úrovní). Nikto predsa nevykonáva novú činnosť na 100%. Ak ste ešte nepočuli o týchto úrovniach spôsobilosti, tak zachviľu vám ich predstavím a takisto aj aké sú dôležité pri budovaní svalstva a straty tuku. Poďme si ich predstaviť jednotlivé úrovne.

LEVEL 1: NEVEDOMÁ NESPÔSOBILOSŤ
LEVEL 2: VEDOMÁ NESPÔSOBILOSŤ
LEVEL 3: VEDOMÁ SPÔSOBILOSŤ
LEVEL 4: NEVEDOMÁ SPÔSOBILOSŤ

V podstate tieto 4 úrovne reprezentujú krivku vzdelávania nejakej činnosti. Pre lepšie pochopenie vysvetlím na príklade:
Už vás nebaví chodiť všade po vlastných nohách tak ste sa rozhodli spraviť si vodičák. Na začiatku ešte neviete čo máte od toho očakávať a ani neviete jazdiť, takže sa nachádzate v nevedomej nespôsobilosti (level 1). Po prvej jazde v autoškole ste si uvedomili, že to nieje až také zložité jazdiť na aute (alebo je) ale ste si ešte vedomí toho, že nie ste spôsobilý na samostatnú jazdu. Práve sa nachádzate vo vedomej nespôsobilosti (level 2). Blížia sa záverečné skúšky a spolu s vašim tréningom v jazde ste si uvedomili, že keď odbočíte doľava tak aj auto ide doľava. Viete čo robíte a to vás posunulo na vedomú spôsobilosť (level 3). Skúšky dopadli vo váš prospech a po pár mesiacoch jazdenia si už ani neuvedomujete čo robíte za volantom, nad ničím nepremýšľate, ide to proste samo od seba. K tomu zapnete tempomat a dosiahli ste nevedomú spôsobilosť (level 4). 

Spôsobilosť sa dá vysvetliť na všetkých činnostiach ktoré vykonávame. Našim  cieľom je každú činnosť zvládnuť na level 4 aj keď to môže byť niekedy náročné.

Malcolm Gladwell rozpráva vo svojej knihe Outliers koľko hodín je potrebných pre zvládnutie hocijakej činnosti. Podľa neho je to 10 000 hodín na zvládnutie nevedomej spôsobilosti. Či je to naozaj pravda alebo nie je otázne, ale len bežnou praxou môžeme očakávať výsledky.
www.goodfon.com

Auto-pilot na stratu tuku

Poďme sa teraz pozrieť na stratu tuku pri zapnutom auto-pilote. Na začiatok si ale treba uvedomiť, že tým čo ste teraz je priamy výsledok vašich zvykov a činností počas posledných niekoľkých rokov. 

Aký je rozdiel medzi olympionikom a 130 kilovým gaučovníkov? (to je ten čo sa len pozerá na olympiádu doma z gauču a vyjedá chipsy) Rozdielov je mnoho ale v podstate každý z nich strávil dni robením iných činností. Zatiaľ čo olympionik trénoval každý deň, gaučovník strávil každý deň hodiny a hodiny pri televízore. V tejto činnosti dosiahol úroveň level 4, nemusí rozmýšľať nad tým ako používať ovládač od televízora alebo ako premiestniť hrsť chipsov do úst. Vo svojom obore je proste majster, len škoda že to neprináša zdravý výsledok.

Keď sa gaučovník rozhodne pre zmenu

www.123rf.com
Predpokladajme, že sa náš 130 kilový gaučovník dostane do zlomového bodu a rozhodne sa pre zmenu. Je pripravený na zmenu a sľúbil si, že nasledujúci rok zhodí 40 kilo. Ďalej predpokladajme, že nikdy necvičil ani jeho strava nebola ničím výnimočná. Takže v obidvoch činnostiach začína na levely 1, nevie ani to čo nevie. Takže v prvom kroku si najme trénera, ktorý mu ukáže ako správne cvičiť. V tomto bode sa dostal do levelu 2 a uvedomuje si s pomocou trénera, že jeho technika cvičenia je na nízkej úrovni a potrebuje s ňou stále pomoc. Každodenná pomoc mu pomáha dostať sa z úrovne vedomej nespôsobilosti (level 2). Táto fáza môže trvať pre väčšinu z nás pomerne dosť dlho. Toto je tá fáza, pri ktorej strávime väčšinu času z tých 10 000 hodín. Keď je 100% presvedčený o svojej technike, môže sa konečne posunúť na level 3. V tomto štádiu vie ako správne cvičiť, dokonca vie aj ako sa správne stravovať aby dosiahol vytúžené výsledky. No stále má problém s motiváciou, ktorá je raz maximálne a inokedy minimálna. Preto je ťažké sa dostať k levelu 4. Level 4 je dosiahnutý iba ak budete schopný cvičenie vnímať ako umývanie zubov, teda vlastne to nevnímate ale aj tak to robíte dennodenne. To isté platí aj pri zdravom stravovaní. S istotou môže povedať, že 95% ľudí, ktorí sú presvedčení že sa stravujú správne a zdravo sa nachádzajú vo vedomej spôsobilosti (level 3). 

V nevedomej spôsobilosti (level 4) je cvičenie bez námahy a správne stravovanie nie je možnosť ale je to proste to čo robíš. Dosiahnutie levelu 4 je tá správna cesta k strate tuku a zisku svalov pomocou auto-pilota.

Kde sa práve nachádzaš?

Level 1

Nevieš ani či máš nadváhu/zlé stravovanie.

Level 2

Uvedomuješ si, že máš nadváhu/zlé stravovanie a snažíš sa to napraviť. Robíš síce veľa chýb, popritom sa ale učíš.

Level 3

Si dobrý. Možno stále máš nejaké kilá zhodiť kvôli tvojej pohodlnosti, ktorej sa je veľmi ťažké vzdať. Urobil si obrovský pokrok ale stále máš pravdepodobne strach z úspechu.

Level 4

Zdravie je to čo naozaj si. Už to nie je boj ani námaha. Nie je to už ani pre teba vôbec ťažké. Cvičenie a zdravé stravovanie sú tvojimi každodennými zvykmi, ktoré si dosiahol rokmi neustáleho opakovania. 

Je naozaj jedno kde sa práve nachádzaš. Ak je to level 1, prečítaj si zopár článkov na našom blogu a ani nevieš ako a budeš sa nachádzať v levely 2. Nevzdávaj sa a snaž sa trénovať a stravovať sa zdravo každý deň aby si dosiahol level 4, kedy nebudeš vnímať cvičenie a stravovanie ako povinnosť ale ako každodenné vstávanie, umytie zubov...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie