Stránky

štvrtok 20. júna 2013

7 Prekvapení o opaľovacích krémoch a opaľovaní

V tieto extrémne slnečné a horúce dni by sme si mali dávať na seba a svoju pokožku ešte väčší pozor. Rakovina kože je najrozšírenejším typom rakoviny a každým rokom pribúdajú nové prípady rakoviny kože, ktoré sú spojené s výskytom rakovín prsníka, prostaty, pľúc a hrubého čreva.

Meg Watson, epidemiologička pracujúca na oddelení CDC (Center for Disease Control and Prevention)  a Dawn Holman, vedec takisto pracujúci v CDC povedali, že väčšina kožných rakovín sa vyskytuje na tvári alebo na hlave. "Ľudia si myslia, že si jednoducho môžu sami odlupnúť rakovinu z kože, čo môže byť deformujúce a zanechať jazvy." A čo viac, viac ako 9000 Američanov zomrie každý rok na melanómu.


Zatiaľ čo ľudia zo svetlejšou pokožkou majú vyššie riziko vzniku rakoviny, tak ľudia z tmavšou pokožkou s diagnózou rakoviny kože majú viac pravdepodobné, že s tejto rakoviny môžu zomrieť. Zvýšenie úmrtnosti ľudí s tmavšou pokožkou je spôsobené neskorou diagnózou rakoviny už v neskorých fázach, pravdepodobne z menšej pozornosti. 


Čo by sme teda mali robiť aby sme sa ochránili?

Odpoveď na túto otázku nájdete v týchto siedmych prekvapujúcich informácií, ktoré dúfam neostanú nepovšimnuté a budú sa šíriť ďalej medzi ľudí.

1. VYHNÚŤ SA OPAĽOVACÍM KRÉMOM V SPREJI

Zatiaľ čo mnoho ľudí považuje sprejové opaľovacie krémy ako pohodlné a menej mastné (aj ja som bol toho názoru), tak je to práveže jeden z najhorších typov opaľovacích krémov práve z týchto dôvodov. Za prvé, podľa neziskovej organizácie EWG (Enviromental Working Group) tieto spreje predstavujú vysoké riziko vdýchnutia. V podstate chemikálie obsiahnuté v opaľovacích krémoch nie sú určené k vdýchnutiu do pľúc a pri aplikovaní je skoro nemožné sa tomuto vyhnúť. (Ak náhodou niekto vedľa vás aplikuje na seba takto opaľovací krém, najlepšie pre vás je otočiť sa a zakryť si ústa a nos.) Za druhé EWG poukazuje na to, že sprej nepokryje dokonale vašu pleť a takisto množstvo krému aplikovaného zo spreja nie je dostatočné aby zabránilo škodlivým slnečným lúčom.

2. POZOR NA OPAĽOVACIU ZÁVISLOSŤ

Podľa nadácie pre rovinu kože, mnoho ľudí si na opaľovanie vytvorí fyzickú aj psychickú závislosť. Ak máme na určitú látku fyzickú závislosť, opakované používanie tejto látky spôsobuje príznaky zvýšenej tolerancie, túžby a odoprenie. Vystavovanie sa ultrafialovej radiácie zo slnka alebo zo solárka zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Napriek týmto ohrozeniam, stále viac, prevažne mladých ľudí používajú málo alebo dokonca vôbec nepoužívajú ochranné krémy.

3. POUŽÍVAJTE ŠIROKÉ SPEKTRUM KRÉMOV

Na ochranu voči žiareniu UVB a UVA je potrebné si vybrať správne opaľovací krém. Nadácia pre rakovinu kože napísala "UVB je hlavnou príčinou spálenia, kým UVA lúče prenikajú do kože hlbšie, kým UVA sú zodpovedné za vrásky a iné príznaky starnutia kože." Väčšina krémov s SPF 15 a viac vykonávajú dobrú ochrannú prácu voči UVB. SPF alebo ochranný faktor predstavuje schopnosti prto slnečnému žiareniu. Ak pre vás trvá 20 minút kým vaša koža začne červenať tak použitím SPF 15 predĺžite túto dobu teoreticky 15-krát dlhšie - okolo 5 hodín.

4. NEPOUŽIVAJTE SPF VÄČŠIE AKO 50+ 

EWG poukazuje na to, že krémy s SPF 70 alebo 110 vás síce môžu ochrániť pre spálením ale nechajú vašu kožu vystavenú škodlivému UVA žiareniu. SPF číslo predstavuje len ochranu pred UVB žiarením, ktoré spaľuje kožu. Nemá to nič spojené s UVA žiarením, ktoré preniká hlboko do kože. Doporučuje sa preto vyhnúť sa SPF 50+ a radšej sa natierať častejšie.

5. VYHNÚŤ SA OXYBENZÓNU

Skoro polovica opaľovacích krémov (takisto aj kozmetika) obsahuje oxybenzón. EWG kozmetická databáza hodnotí oxybenzón číslom 8 alebo tiež vysoko škodlivý. Táto látka preniká do kože, dostáva sa do krvného obehu a tvári sa ako estrogén v tele. To môže spustiť alergické reakcie a iné hormonálne potiaže u mužov a žien. 

6. TRVANLIVOSŤ OPAĽOVACÍCH KRÉMOV

Skontrolujte si trvanlivosť vašich opaľovacích krémov, ktoré sú pohodené vo vo vašich domácnostiach. Opaľovacie krémy strácajú ochranný účinok keď sa začnú ingrediencie oddeľovať. Vyhoďte akýkoľvek opaľovací krém, ktorý vypršal alebo už vykazuje známky oddeľovania, ako sú hrudky a zmena vzhľadu. 

7. EURÓPANIA SÚ NA TOM LEPŠIE AKO AMERIČANIA

Podľa EWG, Američania majú menej možností kvalitných opaľovacích krémov ako Európania. "Viac ako polovica zo 750 (americký obchodný reťazec) opaľovacích krémov preskúmané EWG sú príliš slabé na predaj v Európe." V Európe totiž opaľavacie krémy musia ponúkať aj ochranu pred UVA, ktoré je aspoň z tretiny také účinné ako ochrana pred UVB (SPF číslo).


Zdroj:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie