Stránky

štvrtok 15. augusta 2013

Omladzujúca strava

To čo jeme môže mať výrazný vplyv na naše starnutie, síce nám nezníži vek :) ale aspoň budeme dlhšie vypadať mlado. Základnými surovinami zdravej a "omladzujúcej" stravy nie sú veľkým tajomstvom. Široké spektrum čerstvej zeleniny a ovocia, bielkoviny a samozrejme tam patria aj zdravé tuky. No avšak aj tak sú niektoré jedlá, ktoré prevyšujú nad ostatnými a znižujú nám na starnutí.


Čučoriedky

Čučoriedky obsahujú vitamíny C a E a taktiež antioxidanty známe ako antokyány, ktoré neutralizujú voľné radikály (práve tieto potvory spôsobujú starnutie) a podporujú kardiovaskulárny systém, zrak, ale aj tráviaci systém. V roku 1999 na Univerzite Jean Mayer Nutrition Research Center on Aging urobili test na potkanoch. Potkany, ktoré boli kŕmené navyše čučoriedkami popri ich normálnej strave, ukazovali lepšie výsledky v testoch na stabilitu a koordinácii vo vyššom veku. Po 90 dňoch kŕmenia čučoriedkami mali potkany lepšiu citlivosť na inzulín a takisto aj zníženú hodnotu cukru v krvi.

Olivový olej

Ochranné účinky olivového oleja pre srdce a vo vzťahu k rakovine pochádzajú z polyfenolov, ktoré sú silné antioxidanty. Tieto nálezy boli zaznamenané v The Journal of Nutrition. Okrem iných výhod má olivový olej ale aj iné plody Stredomorskej stravy výrazný vplyv na menej vrások ako aj celkové spevnenie kože.

Zelený čaj

Ďalším jedlom (respektíve sa teraz jedná o nápoj), ktoré je nabité antioxidantmi, vrátane vitamínu C, vitamínu E, luteínu a zeaxantínu (bránia vzniku šedého zákalu) a katechínu (blokuje enzým urikonázu, ktorý je vo veľkom množstve produkovaný rakovinovými bunkami). Mnohé štúdia ukázali ochranný účinok zeleného čaju voči niektorým rakovinám ako aj pri poškodenej pečeni.

Červené víno

Červené víno takisto obsahuje niekoľko antioxidantov, vrátane polyphenolov s názvom resveratrol, ktorý môže pomôcť pri odvrátený chorôb spojené s vyšším vekom. Resveratrol obmedzuje rast nádoru a predlžuje život. Preto pohárik vínka raz za čas nie je vôbec zlý nápad :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie