Stránky

utorok 4. júna 2013

Jedlom proti starnutiu

Najlepší spôsob ako vyzerať mlado aj vo vyššom veku je samozrejme cvičenie a zdravé stravovanie. Správne dodržiavanie týchto dvoch jednoduchých pravidiel nám uberie pár rôčkov. Existujú však určité jedlá, ktoré ovplyvňujú kvalitu pokožky, nakopnú ti energiu alebo pomáhajú zlepšiť imunitu.


Čučoriedky

Tieto modrasté bobule obsahujú vysoký obsah vlákniny s vitamínmi a minerálmi. Sú výborným zdrojom antioxidantov. Čučoriedky taktiež posilňujú aktivitu mozgu, zjemňujú pleť a sú prevencia pred rakovinou.

Losos

Aktivita mozgu sa znižuje ako starneme. Na zvýšenie aktivity sú výborné omega-3 tuky, ktoré obsahuje práve losos. Okrem toho ešte podporuje pleť, oči, srdce a kĺby.

Pistácie

Okrem toho, že sú dobré a nevieme kedy ich prestať jesť ale sú aj bohaté na živiny. Pistácie majú prevahu oproti mnoho iných orechov – sú v škrupine. Podľa štúdií, orechy v škrupine majú o 41% menej kalórií ako tie, ktoré nie sú v škrupine.

Srvátkový proteín

Svalová hmota sa pri starnutí znižuje o približne 1% za rok. A strata svalov spúšťa ďalšie neželané akcie. Zníženie metabolizmu, strata koordinácie a rovnováhy, atď. Našťastie kombináciou silového tréningu a srvátkového proteínu urobí svoje a pomôže pri získavaní svalovej hmoty.

Grécky jogurt

Na rozdiel od iných jogurtov, tento jogurt obsahuje dvojnásobok bielkovín a má o polovicu menej cukru. Obsahuje aj menej laktózy, čo pozitívne ovplyvní trávenie.

Káva

Káva je často kritizovaná ale nemusí byť až tak zlá ako si myslíte. Problém je v tom, čo si do nej pridáte = cukor. Niektoré výsledky poukazujú na to, že pitie kávy znižuje šancu na infarkt, cukrovku alebo Parkinsona.

Barramundi

Pýtate sa čo to je? Odľahčím vás od googlovania a prezradím vám. Barramundi je ryba z druhu ostriežov. Táto ryba má o polovicu menej kalórií ako losos, pričom má rovnaký obsah omega-3 mastných kyselín.

Ovsené vločky

Vločky obsahujú potrebnú vlákninu, ktorá často chýba v našom jedálničku. Vláknina zaženie hlad ale taktiež znižuje riziko nadváhy v strednom veku.

Červené víno

Nie, nie je to preklep. Červené víno obsahuje silný antioxidant, ktorý zabraňuje zlyhanie srdca či mozgu. To je dostatočný dôvod na to, aby sme nezabudli na víno. Pre ženy maximálne jeden pohár za deň a muži 2 poháre za deň.

Špenát

Táto listová rastlina je elektrárňou pre živiny. Je bohatý na luteín, ktorý má preukázané vlastnosti proti starnutiu. Špenát môžeme pridať k cestovinám, šalátu alebo k miešaným vajciam.

Škorica

Výskumy ukazujú, že škorica znižuje nárast inzulínu v krvi po skonzumovaní sacharidov. Stačí jednoducho pridať trochu škorice do jedla ako napr. do vločiek, jogurtu, cottage.

Horká čokoláda

Horká čokoláda, nie mliečna alebo biela, má pozitívny vplyv na srdce, V skutočnosti, konzumácia 30 gramov (2-3 tabličky) čokolády denne je spojená s nižším LDL (zlý) cholesterolom a vyšším HDL (dobrý) cholesterol. Čokoláda musí obsahovať minimálne 70% kakaa.

Kurkuma

Zdravé jedlo pochádza aj z inej kuchyne, tentokrát z Indickej. Korenie kurkuma zabraňuje výskytu rakovine. Stačí pri tom len pridať 1-2 lyžičky k zeleninovému šalátu, ryže a podobne.

Zelený čaj

Napomáha k mladšiemu výzoru. Čínsky výskum poukazuje na to, že kto pije 3 poháre zeleného čaju za deň spomaľuje proces starnutia.


Konope

Už vieme, že losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, rovnako je na tom aj konope. Konopné semená a oleje pomáhajú pleti udržať vlhkosť.










Zdroj:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie