Stránky

štvrtok 9. mája 2013

Fajčenie a cvičenie?

Pre mnohých je fajčenie potešením a aj za posledné peniaze si kúpia balíček cigariet. Okolo 50% populácie sú fajčiari a že tam je málo športovcov alebo dokonca žiadny, je len fáma. Patrí ale fajčenie a šport k sebe? Jednoznačná odpoveď je nie, pretože v skutočnosti neexistujú žiadne argumenty v prospech fajčenia a to platí pre aj pre ľudí, ktorí sa občas venujú športu ale aj pre ľudí, ktorí nešportujú vôbec. Cigarety a cigary sú pre ľudský organizmus jed a stále viacej lekárskych štúdií to potvrdzujú.

Aký vplyv má fajčenie na šport?

Či cigarety alebo cigary majú negatívny vplyv na silu a koordináciu nie je jasné, pretože každé telo reaguje rôzne. Isté je však, že majú negatívny vplyv na vytrvalosť športovcov. Štúdie 10 zdravých dobrovoľníkov, ktorí fajčili cigarety a potom vykonali vytrvalostný záťažový test, bol ich výkon znížený o 16%. Vychádza z toho jediný záver a to je ten, že fajčenie má negatívny vplyv na vytrvalosť.

Toxíny z cigariet

Tu sa zodpovedá otázka prečo je fajčenie nebezpečné a nezdravé. Toto sú tri látky, ktoré spôsobujú obrovské škody na ľudské telo:

  •  Nikotín
  • Oxid uhoľnatý (CO)
  • Decht

Nikotín vedie ku kalfikácii a stenózu koronárnych tepien. Čo tieto múdre slová znamenajú? Jednoducho povedané, že dochádza k vápenateniu a k zužovaniu  tepien, ktoré pumpujú krv do srdca a odvážajú ju do celého tela. Dôsledky sú potom závažné ochorenia srdca, ako je nedokrvovanie srdca (angina pectoris) alebo aj infarkt. Nikotín sa cez sliznicu dostáva do krvi, čo má za dôsledok zvýšenie krvného tlaku a pulzu. Dôvod prečo sa zvýšia je taký, že srdcový sval potrebuje viac kyslíka a to až o 10 – 15%. A zložitejšie to je aj preto, lebo nikotín zužuje cievy a potom aj cez ne prúdi menej krvi. Toto je problém nielen v športe ale aj v každodennom živote. Ľudský organizmus potrebuje k svojmu fungovaniu kyslík a v dôsledku fajčenia ho dostávame v oveľa menšom množstve.
Oxid uhoľnatý sa viaže na hemoglobín v krvi, ktoré majú za úlohu prepravu kyslíka, presne tak ako ich poznáme z rozprávky Bol raz jeden život. Oxid uhoľnatý však ukradne hemoglobínu kyslík a to má za následok prepravu menej kyslíka. Výsledkom toho je nedostatočné zásobovanie orgánov kyslíkom.
Decht, ktorý prechádza skrz dym do ľudského tela je primárne zodpovedný za mnoho rakovín.

Zdravotné riziká

Aj keď nikotín zostane v tele len niekoľko hodín a CO niekoľko dní, dôsledky sú zvyčajne obrovské. Či sa jedná len o podráždenia na niekoľko mesiacov alebo rokov, ale môžu byť aj smrteľné. Daň za fajčenie je obrovská či sa jedná o choroby alebo dĺžke života. Priemerná dĺžka života fajčiarov sa skracuje až o 7,5 rokov.

Záver

Žiť ako nefajčiar sa určite vyplatí, šetríme si naše jediné zdravie a život. Takisto naše telo je viac fit a silnejšie, či už v športe alebo bežnom živote.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie