Stránky

streda 1. mája 2013

Aký dopad má alkohol na cvičenie?

Cvičíme z rôznych dôvodov. Niektorí ľudia cvičia aby zhodili nejaké to kilo, zrýchlili metabolizmus a veľké množstvo je takých, ktorí chcú nabrať svaly. Vo všetkých prípadoch sú dôležité práve dve veci: motivácia a disciplína. Motiváciu má zo začiatku asi každý, kto sa rozhodne cvičiť, určí si svoj cieľ a snaží sa k nemu dostať. Pri motivácií to aj väčšinou končí, lebo neodoláme rôznym dobrotám alebo alkoholu, potom neprichádzajú výsledky ako by sme očakávali a strácame aj motiváciu. A prečo? Áno, chýba nám dostatok disciplíny.


Aký vplyv má alkohol na budovanie svalov?


Ak chceš budovať svaly, mal by si užívať alkohol s mierou, najlepšie ho úplne obmedziť na pohárik vínka za týždeň. Alkohol spomaľuje rast svalov a takisto spomaľuje spaľovanie tukov. Svaly najrýchlejšie rastú, keď majú dostatočný čas na odpočinok a sú doplňované kvalitnou výživou po tréningu. Tieto nevyhnutné dávky energie sú pri konzumácií alkoholu zničené. Alkohol sa detoxikuje v pečeni, ale tento orgán je takisto potrebný pre tvorbu svalov. Sacharidy a bielkoviny sú spracovávané takisto v pečeni. Výsledok nastane taký, že telo spotrebuje viac energie na detoxikáciu organizmu z alkoholu, pretože je to pre telo nebezpečná látka. A potom už ostane iba malá časť energia na vyživovanie svalov. Navyše alkohol zbavuje telo od množstva tekutín, preto ani svaly nie sú dostatočne vyživované. Konzumácia alkoholu znižuje aj hladinu testosterónu, tento hormón je jedným z najdôležitejších pre budovanie svalov. Takže keď si nabudúce vypiješ a na druhý deň si nič nepamätáš, zapamätaj si že tvorba testosterńu v tvojom organizme je zablokovaná aj na niekoľko dní.


Aký vplyv má alkohol na spaľovanie tukov?

Ak chceš zhodiť nejaké to kilo a spáliť nejaké tuky, mal by si vedieť všetky prebytočné kalórie sa uložia do telesného tuku. Telo pri zdravej výžive absorbuje z bielkovín a sacharidov asi 4 kalórie na gram a z tukov približne 9 kalórií na gram. Tieto kalórie sa ale použijú na chod organizmu. Alkohol obsahuje 7 kalórií na gram, tieto kalórie sa ale nijak nespracúvajú a sú teda prebytočné. A pretože pečeň má znovu robotu s detoxikáciou, čím sa spomaľujú aj tráviace enzýmy, čiže aj proces trávenia. Počas detoxikácie je spálených len nepatrné množstvo telesného tuku, no množstvo telesného tuku je uložený v tukových bunkách.

Takže nabudúce ak si budeš chcieť vypiť, spomeň si na tento článok, tvoje telo ti bude určite vďačné a určite sa dostaneš skôr k svojmu cieľu. Netreba stratiť dve základné veci: Motiváciu a Disciplínu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie