Stránky

streda 24. júla 2013

Hladina cukru počas tehotenstva

Ak máte vysokú hodnotu cukru v krvi máte cukrovku je pre vás veľmi dôležité mať hladinu cukru pod kontrolou kvôli zdraviu. Ak ste tehotné, platí to dvojnásobne. Vaše zdravie a zdravie vášho dieťaťa je ovplyvnené zmenami cukru v krvi. Môžte sa poradiť aj so svojím lekárom čo robiť, aby ste si udržali normálnu a zdravú hodnotu.


Rozsah hladiny cukru v krvi v tehotenstve

Podľa The Ohio State University Medical Center, hladina cukru tehotnej ženy by mal byť v rozmedzí od 60 do 120. Hneď po zobudení by to malo byť v škále medzi 60 a 95, pred jedlom od 60 do 100, a dve hodiny po jedle by to malo byť medzi 60 a 120. Vyššia hodnota ako 120 počas tehotenstva je podľa The Ohio State University Medical Center vysoká. Nízka hladina cukru v krvi môže nastať inzulínom alebo preskočíte nejaké jedlo, avšak aj tým že cvičíte viac ako obvykle. Napraviť sa to dá mliekom, džúsom, sušienkami, orechovým maslom (napr. arašidové, lieskové) alebo si môžte dopriať sladkosť. Tehotné ženy s vysokou hladinou cukru v krvi môžu mať hyperglykémiu a tým aj gestačnú cukrovku.

Príčiny vysokej hladiny cukru v krvi v tehotenstve

Vaša hladina cukru v krvi sa v prebehu tehotenstva môže meniť z rôznych dôvodov. Vaše telo potrebuje viac inzulínu počas tehotenstva, najmä v posledných troch mesiacoch. Medzi ďalšie dôvody patria hormonálne zmeny, prejedanie, jedlá s vysokým obsahom cukru, sacharidové jedlá, stres, infekcia, nedostatok inzulínu a takisto pasivita k cvičeniu. No niekedy ani žiadny dôvod neexistuje. 

Účinky vysokej hladiny cukru v krvi v tehotenstve

Mať pod kontrolou hladinu cukru v krvi počas tehotenstva je dôležité pre zdravie matky aj dieťaťa. Podľa MayoClinic.com, kontrolovanie hladiny cukru v krvi v tehotenstve môže znížiť riziko predčasného pôrodu, potratu a vrodených chýb. Takisto môže zabrániť nadmernému rastu plodu, čo môže zvýšiť pravdepodobnosť, že sa dieťa počas pôrodu zraní. Môže znížiť pravdepodobnosť komplikácií ako je preeklampsia (vysoký krvný tlak počas tehotenstva), žltačka dieťaťa, nízka hodnota vápnika a horčíka v dieťati. 

Kontrola vysokej hladiny cukru v krvi v tehotenstve

Pre kontrolu vašej hladiny cukru v krvi je dôležité si ho pravidelne monitorovať a takisto navštevovať doktora pravidelnými prenatálnymi návštevami. Ak je pre vás potrebné brať inzulín alebo iné lieky, urobte to. Dodržujte zdravé stravovanie a snažte sa pravidelne vykonávať fyzické cvičenia, aj keď by to mala byť len chôdza. Aj to môže kontrolovať vašu hladinu cukru v krvi. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Get this tabber widget

Za posledných 7 dní

Za posledných 30 dní

Za celé obdobie